Menu

Korisne aplikacije
Korisne aplikacije

Potpuno besplatni lektirni naslovi, u različitim formatima za čitanje. Portal E-lektire nastao je u sklopu pilot projekta e-Škole. Želja je učenicima besplatno ponuditi lektire putem novih, digitalnih medija. Sretno s čitanjem!

Office 365 za škole. Svojim AAI@EduHR korisničkim računom prijavite se na Office365 i imajte kompletan Office u web pregledniku (Word, Powerpoint, Excel).

Ilustracija Office365

Aplikacija Sway može se pronaći na Office365 on-line servisu. Odlična je za kreiranje bogatog, internetskog sadržaja. U nekoliko klikova napravite sebi malu web stranicu i podijelite je sa ostalim kolegama.

Sway aplikacija

Ako trebate napraviti plakat, brošuru ili letak, svakako pogledajte Canva alat. S njim možete složiti oku ugodne grafičke materijale koje možete potom tiskati ili u vidu fotografije, digitalno podijeliti s onima kojima treba vaša informacija.

Aplikacija Canva

Mrežni program Bubbl us služi za kreiranje mentalnih mapa. Vrlo jednostavan i praktičan alat za korištenje.

Program Bubbl us

Dan broja π i Međunarodni dan matematike u Gimnaziji Pula

Datum: 24.03.2023.

Kategorija: Matematika, Obavijesti


14. ožujka je dan koji matematičari diljem svijeta provode slaveći beskonačnu ljepotu i primjenu broja π. Prva značajna proslava Dana broja π organizirana je 1988. godine u San Franciscu, a priredio ju je fizičar Larry Shaw. Nedugo nakon toga je Zastupnički dom SAD-a usvojio neobvezujuću rezoluciju koja je 14. ožujka proglasila Nacionalnim danom broja π.

Albert Einstein rođen je 14.3. 1879., a svojim je radom na području moderne fizike uvelike unaprijedio znanost koju danas poznajemo. Stephen Hawking, preminuo 14.3. 2018., svojim je istraživanjem o crnim rupama promijenio lice kozmologije, a svojim djelima popularizirao znanost u široj javnosti. Poljski matematičar Waclaw Sierpinski, rođen 14.3.1882. godine, poznat je po izvanrednim doprinosima u teoriji skupova, teoriji brojeva, teoriji funkcija i topologiji.  

UNESCO je na svojoj Generalnoj konferenciji, u studenome 2019. godine, proglasio 14. ožujka Međunarodnim danom matematike (International Day of Mathematics – IDM) zbog njezine važnosti u znanosti i svakodnevnom životu. 

Učenici i profesori Gimnazije Pula i ove su godine obilježili Dan broja π i obljetnicu rođenja i smrti nekoliko velikana znanosti prigodnim predavanjima i radionicama.  

Učenice Lara Knežević i Mirna Rajlić su za učenike 1.g i 2.g razreda pripremile prezentaciju o povijesti računanja, primjeni i zanimljivostima vezanim uz broj π. Uz predavanje, osmislile su interaktivni kviz i malo ekipno natjecanje sa slatkim nagradama za natjecatelje, ali i najbolje ekipe. 

Učenici 1.e, 2.a., 2.b i 4.a razreda su s profesoricom Irenom Bratulić imali prilike naučiti nešto o velikom matematičaru G. W. Leibnizu poznatom po otkriću infinitezimalnog računa. 

Profesorica Kristina Opatić je za učenike 3.g razreda pripremila radionicu na kojoj su se rješavali zadaci s natjecanja posebnim metodama kao što su metoda neodređenih koeficijenata, metoda koordinata, metoda invarijanti i Dirichletov princip. 

Učenici 3.a razreda su slušali predavanje profesorice Opatić o poljskom matematičaru Waclawu Sierpinskom poznatom po fraktalima kao što su trokut Sierpinskog, krivulja Sierpinskog, tetraedar Sierpinskog i tepih Sierpinskog. Učenici su imali prilike naučiti nešto o fraktalima kao objektima i njihovoj pojavnosti i primjeni u svijetu koji nas okružuje. 

Na fakultativnoj nastavi astronomije, pod mentorstvom profesora Igora Macuke, polaznici trećih razreda astronomske grupe Marin Perković i Matej Gršković su izradili maglenu komoru, snimili u njoj kozmičko zračenje i izradili prezentaciju o kozmičkom zračenju s osvrtom na otkrića Alberta Einsteina i Stephena Hawkinga. 

Svi učenici i profesori su 14. ožujka, ali i narednih nekoliko dana imali prilike vidjeti prezentacije o otkriću i značaju broja π i otkrićima dvojice velikih znanstvenika Alberta Einsteina i Gottfrieda Wilhelma Leibniza. 

Klikni i podijeli

Istaknuto

Aplikacija Škola na dlanu služi učenicima i profesorima Gimnazije Pula za brzo primanje informacija (promjene u rasporedu), generiranja suglasnosti itd. Aplikaciju su napravili učenici Gimnazije Pula.