Menu

Korisne aplikacije
Korisne aplikacije

Potpuno besplatni lektirni naslovi, u različitim formatima za čitanje. Portal E-lektire nastao je u sklopu pilot projekta e-Škole. Želja je učenicima besplatno ponuditi lektire putem novih, digitalnih medija. Sretno s čitanjem!

Office 365 za škole. Svojim AAI@EduHR korisničkim računom prijavite se na Office365 i imajte kompletan Office u web pregledniku (Word, Powerpoint, Excel).

Ilustracija Office365

Aplikacija Sway može se pronaći na Office365 on-line servisu. Odlična je za kreiranje bogatog, internetskog sadržaja. U nekoliko klikova napravite sebi malu web stranicu i podijelite je sa ostalim kolegama.

Sway aplikacija

Ako trebate napraviti plakat, brošuru ili letak, svakako pogledajte Canva alat. S njim možete složiti oku ugodne grafičke materijale koje možete potom tiskati ili u vidu fotografije, digitalno podijeliti s onima kojima treba vaša informacija.

Aplikacija Canva

Mrežni program Bubbl us služi za kreiranje mentalnih mapa. Vrlo jednostavan i praktičan alat za korištenje.

Program Bubbl us

Festival znanosti u Gimnaziji Pula

Datum: 16.05.2022.

Kategorija: Matematika, Obavijesti


Tijekom Festivala znanosti za učenike Gimnazije Pula održano je predavanje „Detalji iz života poznatih matematičara“.

Učenici su imali prilike saznati pojedinosti iz života poznatih matematičara koji su se tijekom života i rada susreli s brojnim izazovima. Roditeljska zabrana učenja matematike, siromaštvo, zloćudna bolest, mentalna bolest, teška prometna nesreća, diskriminacija, kazneni progon, nedostatak formalnog obrazovanja, neredovito i isprekidano školovanje obilježili su živote Blaisa Pascala, Ramanujana, Alana Turinga, Benoita Mandelbrota, Johna Nasha i Maryam Mirzakhani. Ovi znanstvenici su ograničenja koja su ih pratila pretvorili u prednosti, a svojim su otkrićima utjecali na različite aspekte ljudskog života.

Uz detalje iz života znanstvenika učenici su imali prilike naučiti što je Turingov stroj, je li moguće algoritamski provjeriti je li neka matematička tvrdnja ispravna te što utječe na pojavu pruga ili pjega na životinjama. Razmatrali su neke kockarske probleme; problem dviju kocki i problem podjele uloga. Upoznali su teoriju igara, jednu od grana primijenjene matematike s primjenom u politici, ekonomiji, pravu, religiji i međuljudskim odnosima.

Posebno zanimanje izazvali su fraktali, njihova svojstva i primjena u medicini, filmskoj industriji i računalnim igricama.

Dio predavanja bio je posvećen i prerano preminuloj Iranskoj matematičarki Maryam Mirzakhani, prvoj ženi dobitnici Fieldsove medalje. 2018. godine na Svjetskom susretu žena u matematici prihvaćena je inicijativa Ženskog odbora Iranskog matematičkog društva da njezin rođendan, 12. svibnja, bude proglašen Međunarodnim danom žena u matematici.

Klikni i podijeli

Istaknuto

Aplikacija Škola na dlanu služi učenicima i profesorima Gimnazije Pula za brzo primanje informacija (promjene u rasporedu), generiranja suglasnosti itd. Aplikaciju su napravili učenici Gimnazije Pula.