Menu

Korisne aplikacije
Korisne aplikacije

Potpuno besplatni lektirni naslovi, u različitim formatima za čitanje. Portal E-lektire nastao je u sklopu pilot projekta e-Škole. Želja je učenicima besplatno ponuditi lektire putem novih, digitalnih medija. Sretno s čitanjem!

Office 365 za škole. Svojim AAI@EduHR korisničkim računom prijavite se na Office365 i imajte kompletan Office u web pregledniku (Word, Powerpoint, Excel).

Ilustracija Office365

Aplikacija Sway može se pronaći na Office365 on-line servisu. Odlična je za kreiranje bogatog, internetskog sadržaja. U nekoliko klikova napravite sebi malu web stranicu i podijelite je sa ostalim kolegama.

Sway aplikacija

Ako trebate napraviti plakat, brošuru ili letak, svakako pogledajte Canva alat. S njim možete složiti oku ugodne grafičke materijale koje možete potom tiskati ili u vidu fotografije, digitalno podijeliti s onima kojima treba vaša informacija.

Aplikacija Canva

Mrežni program Bubbl us služi za kreiranje mentalnih mapa. Vrlo jednostavan i praktičan alat za korištenje.

Program Bubbl us

Javna akcija: “Hodaj u mojim cipelama”

Datum: 21.06.2023.

Kategorija: Obavijesti


Na javnoj akciji “Hodaj u mojim cipelama” koja se održala u petak, 16. lipnja, od 10 do 11 sati kod fontane na gradskoj tržnici okupilo se 50-ak građana/ki Pule. Akcijom su Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre, Škola za odgoj i obrazovanje – Pula, Gimnazija Pula i Udruga Zelena Istra nastojali podići svijest javnosti o preprekama s kojima se susreću osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju te ponuditi rješenja za podršku i ravnopravnost ovih ranjivih skupina. Akciju su podržale Udruga slijepih Istarske županije i Udruga gluhih i nagluhih Istarske županije.

Okupljeni građani mogli su isprobati kako je to hodati s povezom na očima, koristeći se bijelim štapom, zaigrati Čovječe ne ljuti se i šah prilagođen osobama oštećena vida, iskušati prelaženje preko tri centimetra visoke prepreke u invalidskim kolicima, odnosno voditi razgovor s čepićima u ušima, oslanjajući se na čitanje s usana. Srca okupljenih dodirnule su pjesme  Baby shark i Kad se male ruke slože u izvedbi učenika Škole za odgoj i obrazovanje – Pula. Interes za prepreke s kojima se susreću oni najranjiviji u našem društvu iskazalo je i 20-ak učenika Gimnazije Pula.

Akciji su se pridružile i istaknute osobe iz svijeta umjetnosti i sporta, Devin Juraj, Jelena Vuković, Massimo Iveta, Emilio Zonta te Gabrijela Galant Jelenić.

– Vrlina čovječanstva jest to što si pomažemo, što mislimo jedni na druge i što ne smijemo u nijednoj situaciji biti sebični. Nesebičnost je jedna od najljepših ljudskih vrlina, atributa i vjerujem da se uvijek trebamo staviti u tuđu poziciju i to kako bi bilo da smo mi u toj situaciji da nam treba pomoć, bilo kakva, i tu pomoć ne dobiti jer, jednostavno, razmišljamo malo previše o sebi. Mislite i na druge i živite ovaj život punim plućima da svaki dan nekome pomognete na jedan način, kakva god to pomoć bila i da nekome uljepšate dan – poručio je okupljenima, posebno mladima Devin Juraj, kojeg je o svakodnevnim poteškoćama osoba s invaliditetom osvijestio dragi prijatelj i pjevač “koji pjeva iz petnih žila”, Erik Balija.

Akciji su se odazvale i Sonja Grozić-Živolić, pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije te Irena Peruško, voditeljica Odsjeka za socijalnu skrb i zdravstvo pri Upravnom odjelu za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule. Njima su prezentirane pojedine preporuke iz Smjernica za društveno uključivo i sudioničko odlučivanje koje je u javno savjetovanje zaključno sa 16. srpnja objavio konzorcij projekta “Za(VRT)imo za inkluziju zajedno!”. Obje su iskazale podršku idejama usvajanja lokalne/regionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom te osnivanja lokalnog/regionalnog povjerenstva za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom, koje, prije svega, zagovara Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Anka Slonjšak. Također, podržale su predloženu prilagodbu ključnih web stranica, odluka i dokumenata jedinica lokalne/regionalne samouprave u formate pristupačne osobama s invaliditetom, primjerice, zvučni zapis, video zapis s prikazom tumača znakovnog jezika ili zapis na lako razumljivom jeziku.

Bili su tu i vijećnici Gradskog vijeća Grada Pule, Noel Mirković, Dušica Radojčić i Milan Rašula koji su i sami iskušali kako je to kretati se pomoću invalidskih kolica, odnosno ostavili svoje poruke podrške.

Okupljeni su mogli napisati i svoje poruke podrške za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju. “Barijerama je mjesto u srednjem vijeku” i “You are wonderful!” neke su od njih. “Mi smo ti koji trebamo mijenjati na bolje” motivirala je okupljene pjevačica legendarne grupe Nola, Gabrijela Galant Jelenić.

Na pitanje o tome što institucije mogu učiniti kako bi se poboljšala situacija osoba s invaliditetom, građani i vijećnici su istaknuli ulogu Grada koji bi, po njima, trebao ukloniti fizičke barijere, organizirati prijevoz i događanja prilagođena osobama s invaliditetom, odnosno brinuti da su potrebe osoba s invaliditetom zadovoljene.

Fotogalerija s javne akcije nalazi se ovdje.

Projekt „Za(VRT)imo za inkluziju zajedno!“ je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Izrada ovog materijala omogućena je financijskom podrškom Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost Udruge Zelena Istra i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja Fonda.

Klikni i podijeli

Istaknuto

Aplikacija Škola na dlanu služi učenicima i profesorima Gimnazije Pula za brzo primanje informacija (promjene u rasporedu), generiranja suglasnosti itd. Aplikaciju su napravili učenici Gimnazije Pula.