Menu

Korisne aplikacije
Korisne aplikacije

Potpuno besplatni lektirni naslovi, u različitim formatima za čitanje. Portal E-lektire nastao je u sklopu pilot projekta e-Škole. Želja je učenicima besplatno ponuditi lektire putem novih, digitalnih medija. Sretno s čitanjem!

Office 365 za škole. Svojim AAI@EduHR korisničkim računom prijavite se na Office365 i imajte kompletan Office u web pregledniku (Word, Powerpoint, Excel).

Ilustracija Office365

Aplikacija Sway može se pronaći na Office365 on-line servisu. Odlična je za kreiranje bogatog, internetskog sadržaja. U nekoliko klikova napravite sebi malu web stranicu i podijelite je sa ostalim kolegama.

Sway aplikacija

Ako trebate napraviti plakat, brošuru ili letak, svakako pogledajte Canva alat. S njim možete složiti oku ugodne grafičke materijale koje možete potom tiskati ili u vidu fotografije, digitalno podijeliti s onima kojima treba vaša informacija.

Aplikacija Canva

Mrežni program Bubbl us služi za kreiranje mentalnih mapa. Vrlo jednostavan i praktičan alat za korištenje.

Program Bubbl us

Konferencija o budućnosti Europe

Datum: 08.09.2021.

Kategorija: Obavijesti


Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj danas, 7. rujna 2021 organizirao je raspravu iz ciklusa Konferencija o budućnosti Europe, na temu Mladi i budućnost obrazovanja.

Konferenciju je otvorila voditeljica ureda EU parlamenta u Hrvatskoj gospođa Violeta Simeonova Stanić, a potom su se uzvanicima obratili gradonačelnik Filip Zoričić i župan Boris Miletić, obojica ističući važnost obrazovanja kao vječnu temu, naglašavajući da upravo kroz obrazovanje, kulturu i sport možemo mijenjati svijet.

U prvom dijelu Konferencije naši EU zastupnici Sunčana Glavak, Vesna Bedeković i Valter Flego istaknuli su važnost kritičkog razmišljanja, mogućnost edukacije kroz brojne ERASMUS projekte s naglaskom da se i naši učenici trebaju što više uključiti, timski djelovati, komentirati, predlagati, biti prisutni svojim prijedlozima i sugestijama na europskim portalima i platformama namijenjenim mladima.

Zastupnik Flego u svom je izlaganju stavio naglasak na izjednačavanje europskih kurikuluma i širenje Bolonjskog procesa na srednjoškolsko obrazovanje, a zastupnica Bedeković na izgradnju obrazovne infrastrukture neophodne za istraživanje i unapređenje znanosti i gospodarstva.

Zastupnica Glavak istaknula je vjeru u razvoj hrvatskih poduzeća, naglasivši da novaca za razvoj ima dovoljno i da ga je poželjno usmjeriti u tehnološki razvoj.

Zastupnici su pozvali učenike da svojim znanjem, vještinama, iskustvima stečenim i u Hrvatskoj i diljem Europe pridonesu razvoju nacionalnog prostora

Sudionicima se obratila i prorektorica sveučilišta u Puli Mirjana Radetić Pajić ističući važnost usklađenosti obrazovanja i potreba na tržištu.

Drugi dio konferencije bio je namijenjen učenicima koji su kroz radionicu

„Dizajniranje budućnosti našeg obrazovanja“ progovorili o manjkavostima našeg obrazovnog sustava.

Učenici su mišljenja da bi trebali imati mogućnost izbora predmeta, intenziteta sadržaja, manji broj predmeta i svakako ne biti ograničeni ocjenama, već bi bilo dovoljno imati povratnu informaciju o (ne) prolaznosti.

Predlažu povećanu raznovrsnost izvannastavnih sadržaja i aktivnosti, više terenske i praktične nastave i u strukovnim školama i u gimnazijama.

Dobrodošli su i društveni centri u kojima bi kroz radionice učenici učili o europskoj demokraciji.

Na konferenciji i na radionici sudjelovali su učenici talijanske škole Dante Alighieri te mlađi ambasadori Gimnazije Pula Petra Povrzanović, Sara Macan, Nino Šarić, Leonarda Jakovljević, Carla Rosanda, Lea Buršić, Hana Tabaković i Matej Šimek.

 

Pozivamo sve učenike da se prijave na platformu https://www.zajednoza.eu/hr/ te svojim prijedlozima i konstruktivnim komentarima pridonesu demokratizaciji društva.

 

Starije ambasadorice: Elizabeta Pavlović, prof. savjetnik

Tanja Černeka, prof. savjetnik

 

Klikni i podijeli

Istaknuto

Aplikacija Škola na dlanu služi učenicima i profesorima Gimnazije Pula za brzo primanje informacija (promjene u rasporedu), generiranja suglasnosti itd. Aplikaciju su napravili učenici Gimnazije Pula.