Menu

Korisne aplikacije
Korisne aplikacije

Potpuno besplatni lektirni naslovi, u različitim formatima za čitanje. Portal E-lektire nastao je u sklopu pilot projekta e-Škole. Želja je učenicima besplatno ponuditi lektire putem novih, digitalnih medija. Sretno s čitanjem!

Office 365 za škole. Svojim AAI@EduHR korisničkim računom prijavite se na Office365 i imajte kompletan Office u web pregledniku (Word, Powerpoint, Excel).

Ilustracija Office365

Aplikacija Sway može se pronaći na Office365 on-line servisu. Odlična je za kreiranje bogatog, internetskog sadržaja. U nekoliko klikova napravite sebi malu web stranicu i podijelite je sa ostalim kolegama.

Sway aplikacija

Ako trebate napraviti plakat, brošuru ili letak, svakako pogledajte Canva alat. S njim možete složiti oku ugodne grafičke materijale koje možete potom tiskati ili u vidu fotografije, digitalno podijeliti s onima kojima treba vaša informacija.

Aplikacija Canva

Mrežni program Bubbl us služi za kreiranje mentalnih mapa. Vrlo jednostavan i praktičan alat za korištenje.

Program Bubbl us

Obilježena Europska noć istraživača

Autor: Dejan Zelenak

Datum: 03.10.2022.

Kategorija: Obavijesti


30. rujna obilježili smo Europsku noć istraživača. Najprije su učenici izborne nastave kemije su s profesorima Mateom Hervat Dobrila i Dejanom Zelenakom u 17 sati posjetili Fakultet prirodnih znanosti. Ondje smo prisustvovali edukativnim interaktivnim radionicama čija je tema vezana uz klimatske promjene i njihov utjecaj na živi svijet te uloga znanstvenika u njihovom rješavanju. Edukativne interaktivne radionice obuhvatile su širok spektar aktualnih problema kao što su izazovi i prilagodbe uslijed globalnih klimatskih promjena s naglaskom na termofilne vrste riba. S obzirom na to da su termofilne vrste riba i rakova sve češće u ulovu ribe, detaljnije je objašnjena njihova važnost u Jadranu. Prezentirani su nam novi želatinozni stanovnici naših plaža poput meduza i invazivnih ctenofora. Objašnjena je i važnost morske cvjetnice s naglaskom na Posidonia oceanica kao i utjecaj invazivnih algi poput Caulerpa cylindracea. Jedan kutak posvećen je i prezentaciji istraživačkih tehnika. Saznali smo i o utjecaju plastike i mikroplastike na more i morske organizme. Upoznati smo i s morskim organizmima u odgovarajućim spremnicima sa osiguranim životnim uvjetima te je detaljnije objašnjen utjecaj klimatskih promjena na njih. Voditelj aktivnosti je Neven Iveša, dipl. ing. bio.

Nakon toga uputili smo se na okrugli stol sa temom Paradoks pojma “Čistoća” u organizaciji Filozofskog fakulteta. Na okruglom stolu su sudjelovali opći jezikoslovci i kroatisti, ali i predstavnici drugih znanstvenih područja i polja, primjerice biolozi. Središnja tema je ukazati na važnost i interdisciplinaran znanstveni prikaz ove sveobuhvatne teme. U jezičnome, ali ne isključivo jezičnome, je kontekstu zanimljiv paradoks koji se javlja govoreći o jezičnoj čistoći. Bilo je zanimljivo čuti kako se znanstvenici, svaki sa stajališta svoje struke, nadopunjuju i objašnjavaju što to za njih znači pojam “čistoća” i kako to može značiti nešto pozitivno, ali i negativno.

Klikni i podijeli

Istaknuto

Aplikacija Škola na dlanu služi učenicima i profesorima Gimnazije Pula za brzo primanje informacija (promjene u rasporedu), generiranja suglasnosti itd. Aplikaciju su napravili učenici Gimnazije Pula.