Menu

Korisne aplikacije
Korisne aplikacije

Potpuno besplatni lektirni naslovi, u različitim formatima za čitanje. Portal E-lektire nastao je u sklopu pilot projekta e-Škole. Želja je učenicima besplatno ponuditi lektire putem novih, digitalnih medija. Sretno s čitanjem!

Office 365 za škole. Svojim AAI@EduHR korisničkim računom prijavite se na Office365 i imajte kompletan Office u web pregledniku (Word, Powerpoint, Excel).

Ilustracija Office365

Aplikacija Sway može se pronaći na Office365 on-line servisu. Odlična je za kreiranje bogatog, internetskog sadržaja. U nekoliko klikova napravite sebi malu web stranicu i podijelite je sa ostalim kolegama.

Sway aplikacija

Ako trebate napraviti plakat, brošuru ili letak, svakako pogledajte Canva alat. S njim možete složiti oku ugodne grafičke materijale koje možete potom tiskati ili u vidu fotografije, digitalno podijeliti s onima kojima treba vaša informacija.

Aplikacija Canva

Mrežni program Bubbl us služi za kreiranje mentalnih mapa. Vrlo jednostavan i praktičan alat za korištenje.

Program Bubbl us

Predavanje Univerzalnim dizajnom do pristupačnih, uključivih i pravednih zajednica

Datum: 06.10.2022.

Kategorija: Obavijesti


Znate li da preko 2000 osoba s invaliditetom u Puli nema pristup gradskoj upravi i vijećnici, Općinskom sudu, zgradi Istarske županije, Centru za socijalnu skrb, kao ni brojnim javnim prostorima? Kada bi se u Puli primijenila načela univerzalnog dizajna, tada bi ovi prostori bili dostupni svima, u najvećoj mogućoj mjeri.

U organizaciji Zelene Istre dr. Sigrun Kristin Jonasdottir održat će predavanje o univerzalnom dizajnu 11. listopada 2022., od 13 do 14:30 sati, putem platforme Zoom. Predavanje se održava na engleskom jeziku, uz simultani prijevod na hrvatski jezik te tumačenje na hrvatski znakovni jezik. Sudjelovati na predavanju možete besplatno, a sve što je potrebno je prijaviti se putem ove poveznice (https://forms.gle/uHhD2DqVcSki9M4Q9) najkasnije do 9. listopada. Dan prije, svim prijavljenima bit će poslana poveznica na Zoom.

Dr. Jonasdottir docentica je na islandskom Sveučilištu Acureyri, radna je terapeutkinja, doktorirala je u području znanosti o radu na Western University u Kanadi. U fokusu njezinog znanstvenog rada je istraživanje usluga, sustava i politika koje oblikuju mogućnosti osoba s invaliditetom da sudjeluju u društvu na jednak način kao i drugi građani.

– Jako se veselim što mogu doprinijeti promociji koncepta univerzalnog dizajna u Hrvatskoj! Univerzalni dizajn pomaže nama, našim bližnjima i prijateljima da ostvarimo aktivan i kvalitetan život. Pozivam sve na sudjelovanje – kaže dr. Jonasdottir.

Univerzalni dizajn podrazumijeva oblikovanje proizvoda, okruženja, programa i usluga na način da im mogu pristupiti te ih mogu koristiti i razumjeti svi ljudi u najvećoj mogućoj mjeri, bez obzira na dob, invaliditet ili status. Temelj koncepta univerzalnog dizajna je ideja pristupačnosti što većem broju različitih ljudi, neovisno o njihovim potrebama i sposobnostima. Uzima u obzir zajednička obilježja svih ljudi, a ne njihovu različitost. “Ako je okruženje pristupačno, upotrebljivo, praktično i zadovoljstvo ga je koristiti, svi imaju koristi. Univerzalni dizajn stvara proizvode, usluge i okruženja koja zadovoljavaju potrebe ljudi. Jednostavno rečeno, univerzalni dizajn je dobar dizajn”, navodi se na webu irskog Centra za izvrsnost o univerzalnom dizajnu Nacionalne uprave za osobe sa invaliditetom.

Na svom predavanju dr. Jonasdottir govorit će o teorijskom okviru koncepta univerzalnog dizajna te primjerima njegove primjene, odnosno primjene inkluzivnih praksi. Posebno će prikazati univerzalni dizajn kao uključiv, participativan proces. Nakon izlaganja, slijedi diskusija s dr. Jonasdottir.

– Važno je sudjelovati na ovome predavanju jer uključive i pravedne zajednice možemo izgraditi samo zajedničkim snagama – ističe Zuzana Hoti-Radolović iz Društva osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre.

Predavanje se održava u okviru projekta “Za(VRT)imo za inkluziju zajedno!”, a njegovu organizaciju podržavaju svi partneri projekta u Puli i Vukovaru. Uz Zelenu Istru i Društva osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre, to su Udruga žena Vukovar,  Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići,  Škola za odgoj i obrazovanje – Pula, Gimnazija Pula te Sveučilište Akureyri. Projekt podržava Fond za aktivno građanstvo u Hrvatskoj.


Ovaj sadržaj omogućen je financijskom podrškom Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova. Sadržaj ove internetske podstranice isključiva je odgovornost  Zelene Istre i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja Fonda.

Projekt “Za(VRT)imo za inkluziju zajedno!” je podržan sa € 90.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

 

Klikni i podijeli

Istaknuto

Aplikacija Škola na dlanu služi učenicima i profesorima Gimnazije Pula za brzo primanje informacija (promjene u rasporedu), generiranja suglasnosti itd. Aplikaciju su napravili učenici Gimnazije Pula.