Menu

Korisne aplikacije
Korisne aplikacije

Potpuno besplatni lektirni naslovi, u različitim formatima za čitanje. Portal E-lektire nastao je u sklopu pilot projekta e-Škole. Želja je učenicima besplatno ponuditi lektire putem novih, digitalnih medija. Sretno s čitanjem!

Office 365 za škole. Svojim AAI@EduHR korisničkim računom prijavite se na Office365 i imajte kompletan Office u web pregledniku (Word, Powerpoint, Excel).

Ilustracija Office365

Aplikacija Sway može se pronaći na Office365 on-line servisu. Odlična je za kreiranje bogatog, internetskog sadržaja. U nekoliko klikova napravite sebi malu web stranicu i podijelite je sa ostalim kolegama.

Sway aplikacija

Ako trebate napraviti plakat, brošuru ili letak, svakako pogledajte Canva alat. S njim možete složiti oku ugodne grafičke materijale koje možete potom tiskati ili u vidu fotografije, digitalno podijeliti s onima kojima treba vaša informacija.

Aplikacija Canva

Mrežni program Bubbl us služi za kreiranje mentalnih mapa. Vrlo jednostavan i praktičan alat za korištenje.

Program Bubbl us

Predavanje Hrvatske donorske mreže: Život na dar

Datum: 30.03.2021.

Kategorija: Obavijesti


Učenici svih trećih razreda su tijekom ožujka ove školske godine prisustvovali jednoj posebnoj edukaciji i informiranju koje u našoj školi već ima sedamnaestogodišnju tradiciju. Došla nam je predavačica Hrvatske donorske mreže kako bi i ovu generaciju trećaša upoznala sa jednim važnim aspektom solidarnosti, a to je doniranje organa. Učenici su mogli saznati kakav je zakon u Republici Hrvatskoj oko doniranja- pretpostavljeni pristanak. Saznali su i samu proceduru u slučaju moždane smrti. Ponosni smo jer smo stanovnici regije koja ima izvanredne brojke donora i čak nas velika Španjolska jedva sustiže. Da ova solidarnost ima i svoju širu europsku dimenziju, potvrđuje nam članstvo od 2007. u Eurotransplantu kao najveće i najpoznatije međunarodne transplantacijske organizacije.

Naročito smo ponosni na činjenicu da jedan od inicijatora i utemeljitelja Hrvatske donorske mreže je naš sugrađanin prim.mr.sc.dr. Igor Povrzanović čiji kratki intervju možete pročitati u nastavku.

Intervju s jednim od osnivača HDM-a, prim. Mr. sc. dr. Igorom Povrzanovićem

 

Kako je priča o Donorskoj mreži započela u Republici Hrvatskoj?

Transplantacijska medicina započela je u Hrvatskoj ranih 70-ih godina, 15-ak godina nakon prve transplantacije bubrega u SAD-u. Od tada je napredovala dobivanjem organa od živih darovatelja, no i od samo ograničenog broja umrlih davatelja.  Počelo je s presađivanjem bubrega, a nastavilo se s presađivanjem srca, jetre, gušterače i drugim organima. Iako je medicinski razvoj presađivanja napredovao, bio je ipak sputan nedostatkom organa od umrlih osoba. Tako je broj pacijenata, kod kojih je uspjelo sačuvati zdravlje ili život takvim načinom liječenja, bio razmjerno mali.

Dugotrajnim promatranjem uvidjeli smo da je podrška javnosti u darivanju organa od umrle osobe ograničena, uglavnom zbog nedovoljnog informiranja i razumijevanja procesa prikupljanja organa. Radi unapređenja stanja, grupa pulskih liječnika i osoba drugih zanimanja okupila se s planom sustavnog informiranja javnosti kako bi se došlo do većeg broja organa za očuvanje ljudskih života. Tako je 1998. godine utemeljena Hrvatska donorska mreža, u zoni neprofitnih organizacija.

Sustavnim radom u javnosti, uz suradnju s vlastima, kao i dodatnom edukacijom zdravstvenih profesionalaca o moždanoj smrti, no i unapređenjem odgovarajuće organizacije u zdravstvenom sustavu, povećao se broj organa na raspolaganju u razmjerno kratkom vremenu.

Fokus djelovanja HDM-a je od početka bio potisnuti dobivanje organa od živih davatelja zbog izvjesnog rizika za darovatelja i u prvi plan postaviti prikupljanje od umrlih osoba. Osim toga, mnogi se organi ni ne mogu dobiti od altruističkih živih darovatelja.

Kakvo je mišljenje većine hrvatske javnosti o donaciji organa i kako se ono promijenilo u zadnjih desetak godina?

U roku od nekoliko godina pokazao se pozitivni učinak djelovanja HDM-a i građani Hrvatske su vrlo brzo solidarno dali naglašenu podršku tom projektu. Sustavnim radom zdravstvenog sustava i državne uprave, rezultati dobivanja organa i učinak transplantacijske medicine donio je očuvanje zdravlja i života kod sve većeg broja bolesnika na način da je Hrvatska već niz godina na samom svjetskom vrhu u broju dobivenih organa i uspješnih presađivanja. Danas u Hrvatskoj živi više od dvije tisuće ljudi s presađenim organima, a stopa odbijanja obitelji umrlog je svedena na 20-ak posto.

Transplantacijska medicina predstavlja inače najjači poticaj za razvoj medicinske znanosti i prakse i ona snažno povezuje sve medicinske grane i specijalnosti.

Kako su povezani donacija organa i solidarnost?

Solidarnost među nepoznatima je najviši stupanj ljudske solidarnosti. Hrvatska i njeni građani mogu biti ponosni na toliko iskazanu humanost i povezanost ljudi, kada se za cilj ima očuvanje zdravlja i života teških i terminalnih bolesnika.

Kakve oblike edukacije HDM provodi u Hrvatskoj?

Započelo je s edukacijom u zdravstvenom sustavu i istovremeno nizom javnih predavanja širom Hrvatske o sustavu dobivanju organa. To provode liječnici HDM-a, službeno educirani edukatori, ciljano obrazovani volonteri i posebno veliki broj studenata  medicine u Hrvatskoj.

Važnu ulogu u sustavu javnog informiranja imali su mrežno mjesto HDM-a i Donorska kartica, što je korisno poslužilo javnosti, zdravstvenom sustavu, kao i oboljelima koji čekaju liječenje presađivanjem (www.hdm.hr).

 

 

dav

Klikni i podijeli

Istaknuto

Aplikacija Škola na dlanu služi učenicima i profesorima Gimnazije Pula za brzo primanje informacija (promjene u rasporedu), generiranja suglasnosti itd. Aplikaciju su napravili učenici Gimnazije Pula.