Menu

Korisne aplikacije
Korisne aplikacije

Potpuno besplatni lektirni naslovi, u različitim formatima za čitanje. Portal E-lektire nastao je u sklopu pilot projekta e-Škole. Želja je učenicima besplatno ponuditi lektire putem novih, digitalnih medija. Sretno s čitanjem!

Office 365 za škole. Svojim AAI@EduHR korisničkim računom prijavite se na Office365 i imajte kompletan Office u web pregledniku (Word, Powerpoint, Excel).

Ilustracija Office365

Aplikacija Sway može se pronaći na Office365 on-line servisu. Odlična je za kreiranje bogatog, internetskog sadržaja. U nekoliko klikova napravite sebi malu web stranicu i podijelite je sa ostalim kolegama.

Sway aplikacija

Ako trebate napraviti plakat, brošuru ili letak, svakako pogledajte Canva alat. S njim možete složiti oku ugodne grafičke materijale koje možete potom tiskati ili u vidu fotografije, digitalno podijeliti s onima kojima treba vaša informacija.

Aplikacija Canva

Mrežni program Bubbl us služi za kreiranje mentalnih mapa. Vrlo jednostavan i praktičan alat za korištenje.

Program Bubbl us

PUTEVIMA GLAGOLJAŠA 2022.

Autor: Meri Šimunov

Datum: 25.10.2022.

Kategorija: Obavijesti


Stručni izlet na otok Krk dio je plana i programa nastave hrvatskoga jezika. Na izlet su 21. listopada 2022. išli razredi: 2. c, 2. e, 2. g, 3. b i 3. c. U pratnji su bili prof. E. Pavlović, T. Černeka, M. Simić, I. Popčević i M. Šimunov, njihovi razrednici i prof. hrvatskoga jezika.

Rani polazak iz Pule bio je ispunjen smijehom i slatkim okusom fritula kojima nas je počastila prof. Černeka. Po prelasku Krčkog mosta, upoznali smo se s geografskim smještajem otoka Krka, njegovom veličinom, stanovništvom i jezičnim bogatstvom. Prije obilaska učenici bi pročitali  odabrani tekst o mjestu koje smo trebali posjetiti.

Najprije smo posjetili Vrbnik, mjesto u kojem se nalazi knjižnica obitelji Vitezić koja sadrži bogatu ostavštinu dvojice braće. Između ostalog, tu su glagoljaški rukopisi i stare tiskane knjige te atlas J. D. Kohlera tiskan 1718. godine. Tiskara dvojice glagoljaša, B. Baromića i D. Parčića, sadrži repliku tiskarske preše na kakvoj su se tiskale knjige na glagoljici i latinici. Detalje o svemu ispričala nam je gospođa Polonijo iz Turističke zajednice Vrbnik. Zatim smo se provukli kroz Klančić, „najužu ulicu na svijetu” koja je u svom najužem dijelu široka svega 43 cm.

U Jurandvoru smo sa simpatičnom Danom obišli crkvu sv. Lucije i benediktinski kompleks te slušali predavanje o Bašćanskoj ploči, najvrjednijem spomeniku hrvatske kulturne baštine i jezika. Napisana oko 1100. na glagoljici, Bašćanska ploča svjedoči o hrvatskom kralju Zvonimiru i hrvatskom jeziku.

Zatim smo prošetali dugom šljunčanom plažom u Baškoj iz koje smo krenuli prema Puntu gdje nas je čekao brod za otočić Košljun. Uživali smo u kratkotrajnoj plovidbi.

Na otočiću Košljunu dočekao nas je nasmijani franjevac Vito koji nam je ispričao mnoge zanimljivosti. U crkvi je pričao o poliptihu renesansnog slikara G. da Santacrocea iz 16. stoljeća  i velikoj  slici Posljednjeg suda F. Ughetta, baroknog slikara iz 17. stoljeća, na kojoj su prikazani pakao, čistilište i raj. Govorio je o franjevačkom samostanu i muzeju u kojem je bogata etnografska, arheološka i sakralna zbirka, što smo kasnije i razgledali. U muzeju se nalazi jedan od tri preostala atlasa K. Ptolomeja, grčkog geografa iz 2. stoljeća, tiskan 1511. godine. Nažalost, bogatu knjižnicu od 30000 starih knjiga više nije moguće razgledati. Fra Vito nas je upoznao s ulogom krčkih vladara Frankopana u razvoju ovoga područja te njihovim tragičnim krajem. Istaknuo je i pokazao nam biljnu raznolikost otoka. Da smo imali više vremena, rado bismo franjevcima bili pomogli u branju maslina.

Na kraju smo u mjestu Krk prošetali po srednjovjekovnom Frankopanskom kaštelu koji je gradila plemićka obitelj između 12. i 15. stoljeća. Gledajući s vijenca na jadransku pučinu, sam Kaštel i mjesto, mogli smo se prisjećati nekih prošlih vremena. Potom smo prošetali po mjestu tragajući za drugim zanimljivostima, posebno kulinarskim.

U smiraj dana krenuli smo prema Puli ispunjeni novim spoznajama i zadovoljstvom.

Klikni i podijeli

Istaknuto

Aplikacija Škola na dlanu služi učenicima i profesorima Gimnazije Pula za brzo primanje informacija (promjene u rasporedu), generiranja suglasnosti itd. Aplikaciju su napravili učenici Gimnazije Pula.