Menu

Korisne aplikacije
Korisne aplikacije

Potpuno besplatni lektirni naslovi, u različitim formatima za čitanje. Portal E-lektire nastao je u sklopu pilot projekta e-Škole. Želja je učenicima besplatno ponuditi lektire putem novih, digitalnih medija. Sretno s čitanjem!

Office 365 za škole. Svojim AAI@EduHR korisničkim računom prijavite se na Office365 i imajte kompletan Office u web pregledniku (Word, Powerpoint, Excel).

Ilustracija Office365

Aplikacija Sway može se pronaći na Office365 on-line servisu. Odlična je za kreiranje bogatog, internetskog sadržaja. U nekoliko klikova napravite sebi malu web stranicu i podijelite je sa ostalim kolegama.

Sway aplikacija

Ako trebate napraviti plakat, brošuru ili letak, svakako pogledajte Canva alat. S njim možete složiti oku ugodne grafičke materijale koje možete potom tiskati ili u vidu fotografije, digitalno podijeliti s onima kojima treba vaša informacija.

Aplikacija Canva

Mrežni program Bubbl us služi za kreiranje mentalnih mapa. Vrlo jednostavan i praktičan alat za korištenje.

Program Bubbl us

Stara hrvatska književnost u modernom ruhu

Autor: Dejan Zelenak

Datum: 18.03.2021.

Kategorija: Uncategorized


Povodom Godine čitanja 2021. u našoj smo Gimnaziji pokrenuli projekt pod nazivom “Stara hrvatska književnost u modernom ruhu.” Cilj projekta je prevesti neke od starih hrvatskih djela na moderan standardni jezik.

Za početak 4.a razredom sa profesoricom Natašom Tončić preveo “Novelu od Stanca” na standardni jezik. Svaki od učenika je preveo svoj dio ove komedije, a profesorica je sve radove pregledala i ujednačila. Drugi korak je aplikacija koju je izradio naš knjižničar i informatičar Nikola Vujačić. Unutar aplikacije će biti dostupan originalan tekst, a klikom na dio teksta pojavi se prijevod na standardni hrvatski jezik. Tekst je moguće čitati i u komadu, bez klikanja. Aplikacija je prilagođena za računala i za mobilne uređaje. Trebala bi funkcionirati na bilo kojem jeziku, uz osnovne upute gdje upisivati osnovne informacije, originalan tekst i prijevod. Osnovna ideja je da bude dostupna svima i u svakom trenutku, što bi svakako trebalo olakšati čitanje.

Aplikacija još uvijek nije dostupna široj javnosti, bit će objavljena kada završimo i sa drugim dijelom projekta. Za početak ju je naš knjižničar Dejan Zelenak predstavio kolegama na 4. stručnom skupu županijskog vijeća Istarske županije školskih knjižničara 24.6.

Idući korak je objavljivanje prijevoda “Judite” na standardni jezik. Knjižničar Dejan Zelenak je tijekom siječnja 2021. dovršio višemjesečni prijevod Judite na moderan standardni jezik. Ovo izdanje će imati i ilustracije koje je izradila učenica 4.g razreda Elena Kiss.

 

Klikni i podijeli

Istaknuto

Aplikacija Škola na dlanu služi učenicima i profesorima Gimnazije Pula za brzo primanje informacija (promjene u rasporedu), generiranja suglasnosti itd. Aplikaciju su napravili učenici Gimnazije Pula.