Menu

Korisne aplikacije
Korisne aplikacije

Potpuno besplatni lektirni naslovi, u različitim formatima za čitanje. Portal E-lektire nastao je u sklopu pilot projekta e-Škole. Želja je učenicima besplatno ponuditi lektire putem novih, digitalnih medija. Sretno s čitanjem!

Office 365 za škole. Svojim AAI@EduHR korisničkim računom prijavite se na Office365 i imajte kompletan Office u web pregledniku (Word, Powerpoint, Excel).

Ilustracija Office365

Aplikacija Sway može se pronaći na Office365 on-line servisu. Odlična je za kreiranje bogatog, internetskog sadržaja. U nekoliko klikova napravite sebi malu web stranicu i podijelite je sa ostalim kolegama.

Sway aplikacija

Ako trebate napraviti plakat, brošuru ili letak, svakako pogledajte Canva alat. S njim možete složiti oku ugodne grafičke materijale koje možete potom tiskati ili u vidu fotografije, digitalno podijeliti s onima kojima treba vaša informacija.

Aplikacija Canva

Mrežni program Bubbl us služi za kreiranje mentalnih mapa. Vrlo jednostavan i praktičan alat za korištenje.

Program Bubbl us

Svjetski dan filozofije u Gimnaziji Pula

Autor: Alen Tafra

Datum: 22.11.2022.

Kategorija: Obavijesti


Prošle srijede, 16. studenog 2022. godine, u našoj je školi po prvi puta obilježen Svjetski dan filozofije. Prema odluci UNESCO-a iz 2002. godine, ovaj dan obilježava se svakoga trećeg četvrtka u studenom, ili tijekom drugih dana u istom tjednu.

Manifestacija koja je održana u dobro ispunjenoj svečanoj dvorani Ante Kusića (učionica 24) u Gimnaziji Pula, bila je posvećena temi „Filozofija, fotografija i film“. Drugim riječima, Svjetski dan filozofije prepoznat je kao dobra prilika da se o nečemu što je učenicima već zanimljivo i blisko, govori na jedan svjež i drugačiji  način.

U prvom dijelu programa, nastavnik filozofije i povijesti Alen Tafra – ujedno i nositelj ovogodišnjeg obilježavanja – govorio je o filozofiji fotografije. Tijekom svojeg izlaganja nastojao je ujedno pružiti uvod u osnovna razdoblja povijesti fotografije (kalotipija i dagerotipija, piktorijalizam, straight fotografija, fotografija u boji, digitalna fotografija).

Zatim je Ivan Škorić, maturant iz 4.c razreda, govorio o poznatom i utjecajnom redatelju Costi-Gavrasu. Škorić se fokusirao na tri vjerojatno najvažnija ostvarenja ovoga grčko-francuskog autora: „Z“ (1969.), „Opsadno stanje“ (1972.), i „Nestao“ (1982.). Ipak, izlaganje je prisutnima omogućilo i uvid u kudikamo širi kontekst političkog filma od 1960-ih nadalje.

Zadnji dio programa mogao bi se slobodno nazvati tribinom, tijekom koje su prisutni raspravljali o fotografiji i filmu, s posebnim obzirom na održana izlaganja.

Cijeli program snimao je Frane Pekica, kojemu je pomagao Loren Čekada – obojica također maturanti iz 4.c razreda. Snimljeni materijal Pekica će montirati u jedan video, koji treba biti objavljen na gimnazijskom YouTube kanalu.

Dan kasnije, o događaju je izvijestio i „Glas Istre“, u članku „Filozofija, fotografija i film iz učeničke i profesorske perspektive“ (str. 33, vidi sliku u prilogu). Članak sadrži i razgovor novinara s Ivanom Škorićem i Franom Pekicom.

U ponedjeljak 21. studenog, u prizemlju škole – prema školskoj knjižnici – postavljena je izložba učeničkih fotografskih radova. Izložba je zamišljena kao prateći sadržaj programa obilježavanja Svjetskog dana filozofije, a o njoj ćemo uskoro izvijestiti još detaljnije.

Klikni i podijeli

Istaknuto

Aplikacija Škola na dlanu služi učenicima i profesorima Gimnazije Pula za brzo primanje informacija (promjene u rasporedu), generiranja suglasnosti itd. Aplikaciju su napravili učenici Gimnazije Pula.