Menu

Korisne aplikacije
Korisne aplikacije

Potpuno besplatni lektirni naslovi, u različitim formatima za čitanje. Portal E-lektire nastao je u sklopu pilot projekta e-Škole. Želja je učenicima besplatno ponuditi lektire putem novih, digitalnih medija. Sretno s čitanjem!

Office 365 za škole. Svojim AAI@EduHR korisničkim računom prijavite se na Office365 i imajte kompletan Office u web pregledniku (Word, Powerpoint, Excel).

Ilustracija Office365

Aplikacija Sway može se pronaći na Office365 on-line servisu. Odlična je za kreiranje bogatog, internetskog sadržaja. U nekoliko klikova napravite sebi malu web stranicu i podijelite je sa ostalim kolegama.

Sway aplikacija

Ako trebate napraviti plakat, brošuru ili letak, svakako pogledajte Canva alat. S njim možete složiti oku ugodne grafičke materijale koje možete potom tiskati ili u vidu fotografije, digitalno podijeliti s onima kojima treba vaša informacija.

Aplikacija Canva

Mrežni program Bubbl us služi za kreiranje mentalnih mapa. Vrlo jednostavan i praktičan alat za korištenje.

Program Bubbl us

Učenici u Pečuhu obilježili Dane hrvatskog jezika

Autor: Meri Šimunov

Datum: 23.03.2023.

Kategorija: Obavijesti


Šest učenika naše škole sudjelovalo je u obilježavanju Dana hrvatskoga jezika  i 70. obljetnici Hrvatske škole Miroslava Krleže u Pečuhu. Za ovu prigodu učenica Sara Radolović napravila je predivne papirnate cvjetove na kojima su bili stihovi hrvatskih književnika, stihovi o jeziku, domovini, sreći, znanju. Učenici i profesori bili su dirnuti ovom pažnjom.

Hrvatska škola iz Pečuha i Gimnazija Pula surađuju od 2019. godine, a razmjena učenika započela je 2022. godine. Naši su učenici boravili  u Pečuhu od 6. do 11. ožujka 2023. S kolegama iz Mađarske govorili su stihove na hrvatskome jeziku, pjevali hrvatske pjesme, plesali i bavili se sportom. U Pečuh je išlo pet djevojaka, Tereza Mišan, Ema Korotaj, Mia Kravić, Anika Bošković, Maria Burić, i jedan mladić, Toni Miletić. Pratila ih je prof. Meri Šimunov. Učenici su govoreći stihove pjesme Josipa Pupačića Zemlja i ja sudjelovali u programu prigodom Dana hrvatskoga jezika, kao  i u drugim događanjima u Hrvatskoj školi M. Krleže.

Dani hrvatskoga jezika obilježavaju  se na različite načine od 1997. godine, a održavaju od 11. do 17. ožujka. To je hrvatska kulturna smotra vezana za Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika koja je objavljena u zagrebačkom Telegramu 1967. godine. Deklaraciju  su te godine objavili i potpisali hrvatski jezikoslovci te mnogobrojne hrvatske kulturne i znanstvene ustanove nezadovoljne položajem hrvatskog jezika, želeći da postane ravnopravan jezik u bivšoj državi i da se ne izjednačuje sa srpskim. Nažalost, to se nije ostvarilo sve dok 1991. nije utemeljena Republika Hrvatska. Treba napomenuti da je hrvatski jezik postao jedan od službenih jezika Europske unije 2013. godine.

Tijekom našeg boravka učenici iz Pečuha recitirali su stihove na hrvatskome jeziku, a prosudbeno povjerenstvo, u kojem je sudjelovala i prof. Meri Šimunov, odlučilo je tko su najuspješniji recitatori  koji će školu  predstaviti  u Budimpešti. Također su plesali hrvatske narodne plesove, svirali na tamburicama, a naša Tereza  pjevala je Oliverove  i Gibonnijeve pjesme. Maria je nastupila s monologom iz Gospođice Julije. Domaćini su ugostili tamburaški orkestar iz okolice Đakova koji je svirao i pjevao slavonske pjesme, ali i G. Bizeta i A. Kobilja. Posebno nas je oduševila solistica, djevojčica od osam godina, koja je otpjevala pjesmu Neka cijeli ovaj svijet iz mjuzikla Jalta, Jalta. U petak, 10. ožujka, obilježena je 70. obljetnica osnivanja osnovne hrvatske škole u Pečuhu. Izvanredan program pripremili su učenici osnovne škole, gimnazijalci i njihovi profesori, a na svečanost su došli mnogi uglednici te bivši učenici i nastavnici škole. Za ovu obljetnicu tiskana je i monografija.

Osim cjelodnevnog programa u kojem su svi uživali, u večernjim se satima tijekom tjedna moglo čuti udaranje lopte u sportskoj dvorani i veseli uzvici gimnazijalaca kad bi netko postigao zgoditak igrajući odbojku. Nastavilo se uz smijeh i pjevalo u skupinama hrvatske pjesme.

Prilikom ovog posjeta prošetali smo gradom i obišli gradsku katedralu te tragali za nekim zanimljivostima unutar same crkve. Drugih obilazaka nije bilo jer je svaki dan obilovao različitim događanjima u samoj školi. Uz to, ono što je za našu suradnju najvažnije, učenici su učvrstili prijateljstvo i poželjeli doći ponovno. O suradnji dviju škola profesorica je dala intervju za hrvatski radio u Mađarskoj.

Na povratku prema Puli dogodila se posve drugačija priča. Obišao se mali zoološki vrt u Đurđevcu, gradu koji više nije poznat samo po legendi o pijetlu nego i po devama koje su našle svoj dom na rubu hrvatske pustinje.

Nakon svega, zahvaljujemo dobrim ljudima koji su prepoznali važnost suradnje između škola pa su novčanim sredstvima pomogli ovoj skupini učenika da ode u Pečuh.

Klikni i podijeli

Istaknuto

Aplikacija Škola na dlanu služi učenicima i profesorima Gimnazije Pula za brzo primanje informacija (promjene u rasporedu), generiranja suglasnosti itd. Aplikaciju su napravili učenici Gimnazije Pula.