Menu

Korisne aplikacije
Korisne aplikacije

Potpuno besplatni lektirni naslovi, u različitim formatima za čitanje. Portal E-lektire nastao je u sklopu pilot projekta e-Škole. Želja je učenicima besplatno ponuditi lektire putem novih, digitalnih medija. Sretno s čitanjem!

Office 365 za škole. Svojim AAI@EduHR korisničkim računom prijavite se na Office365 i imajte kompletan Office u web pregledniku (Word, Powerpoint, Excel).

Ilustracija Office365

Aplikacija Sway može se pronaći na Office365 on-line servisu. Odlična je za kreiranje bogatog, internetskog sadržaja. U nekoliko klikova napravite sebi malu web stranicu i podijelite je sa ostalim kolegama.

Sway aplikacija

Ako trebate napraviti plakat, brošuru ili letak, svakako pogledajte Canva alat. S njim možete složiti oku ugodne grafičke materijale koje možete potom tiskati ili u vidu fotografije, digitalno podijeliti s onima kojima treba vaša informacija.

Aplikacija Canva

Mrežni program Bubbl us služi za kreiranje mentalnih mapa. Vrlo jednostavan i praktičan alat za korištenje.

Program Bubbl us
Luka Mihovilović

Večer u kazalištu – učenici pogledali predstavu “(Ne)prilagođen”

Datum: 18.01.2020.

Kategorija: Knjižnica, Obavijesti


U petak, 17. siječnja, u 20 sati učenici naše škole u Istarskom narodnom kazalištu pogledali su predstavu “(Ne)prilagođen” o diskriminaciji i predrasudama prema ljudima zbog njihove seksualne orijentacije. Predstavu je, u suradnji s glumicom i redateljicom Geom Gojak, osmislio nagrađivani glumac i redatelj Luka Mihovilović.

Luka je publici koristeći se humorom (što nije lako kada se progovara o teškim temama) prikazao životni put gej osobe od vrtićke dobi do fakulteta.

Osim što obiluje humorom, odličnom glazbenom podlogom (Depeche Mode “Personal Jesus”) i zanimljivim animacijama predstava je i edukativna. Učenici su tako mogli ukratko čuti o povijesti homoseksualnosti od pederastije u antičkoj Grčkoj preko Katoličke crkve i proganjanja homoseksualaca do progresivne Francuske koja 1791. postaje prva zapadnoeuropska zemlja koja dekriminalizira dobrovoljni homoseksualni odnos.

Drugačija seksualna opredjeljenja u našem društvu, nažalost, i u dvadesetoj godini 21. stoljeća izazivaju predrasude. Diskriminacije na temelju spolne orijentacije i rodnog identiteta smatraju se drugim i trećim najraširenijim oblicima diskriminacije u Europskoj uniji.

Stoga Luka, nakon inspirativnog monologa o važnosti solidarnosti svih obespravljenih – od radnika, žena i ljudi drugačije boje kože pa do pripadnika LGBTQ populacije – poručuje publici da će ona biti ta koja će dovršiti ovu predstavu. Sudeći po gromoglasnom aplauzu rasprodane Male scene, završit će happy endom.

Učenici će sljedećeg tjedna (obavijestit ćemo o točnom terminu na vrijeme) – s ciljem razvijanja i promoviranja poštovanja i razumijevanja različitosti – imati priliku o predstavi razgovarati s Lukom Mihovilovićem.

Organizacija odlaska u kazalište i razgovor s glumcem pokrenuti su na inicijativu prof. Borisa Peina i u suradnji s knjižničarkom Ivanom Petrinić, a učenici (23 učenika svih generacija) su na predstavi bili u pratnji prof. Nike Kosanović, prof. Marka Kalčića i knjižničarke Ivane Petrinić.

Podsjećamo usput da je na današnji dan 18. siječnja 2017. godine objavljena prva LGBT slikovnica “Moja dugina obitelj” koju možete naći u vašoj školskoj knjižnici.

Također, svi zainteresirani za podizanje svijesti o važnosti jednakosti ljudskih prava ili proširivanje saznanja o ovoj temi u knjižnici mogu pronaći priručnik za medijsko izvještavanje o LGBT pitanjima te knjige: “Usmena povijest homoseksualnosti u Hrvatskoj”, “Transrodnost, transeksualnost i rodna nenormativnost” i “Povijest gej i lezbijskog života i kulture”.

(Fotografija je preuzeta sa stranica INK-a)

Klikni i podijeli

Istaknuto

Aplikacija Škola na dlanu služi učenicima i profesorima Gimnazije Pula za brzo primanje informacija (promjene u rasporedu), generiranja suglasnosti itd. Aplikaciju su napravili učenici Gimnazije Pula.