Menu

Korisne aplikacije
Korisne aplikacije

Potpuno besplatni lektirni naslovi, u različitim formatima za čitanje. Portal E-lektire nastao je u sklopu pilot projekta e-Škole. Želja je učenicima besplatno ponuditi lektire putem novih, digitalnih medija. Sretno s čitanjem!

Office 365 za škole. Svojim AAI@EduHR korisničkim računom prijavite se na Office365 i imajte kompletan Office u web pregledniku (Word, Powerpoint, Excel).

Ilustracija Office365

Aplikacija Sway može se pronaći na Office365 on-line servisu. Odlična je za kreiranje bogatog, internetskog sadržaja. U nekoliko klikova napravite sebi malu web stranicu i podijelite je sa ostalim kolegama.

Sway aplikacija

Ako trebate napraviti plakat, brošuru ili letak, svakako pogledajte Canva alat. S njim možete složiti oku ugodne grafičke materijale koje možete potom tiskati ili u vidu fotografije, digitalno podijeliti s onima kojima treba vaša informacija.

Aplikacija Canva

Mrežni program Bubbl us služi za kreiranje mentalnih mapa. Vrlo jednostavan i praktičan alat za korištenje.

Program Bubbl us

Virtualna Noć knjige 2020. u Gimnaziji Pula

Datum: 23.04.2020.

Kategorija: Noć knjige, Obavijesti


Po prvi put u povijesti školstva održavamo virtualnu nastavu, gotovo i virtualni život. Jednako tako, po prvi se put na ovakav način održava i za sve knjigoljupce važna kulturna manifestacija Noć knjige.

Noć knjige manifestacija je koja se održava od 2012. godine kako bi se, kako kažu,  bez zatvaranja očiju pred često nelijepom svakodnevicom, barem na jedan dan govorilo o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga. 

Upravo su tu radost čitanja i čaroliju stvaranja danas iskusili učenici 4.g i 4.f razreda na jedan, za njih do sad, pomalo neobičan način – stvarajući blackout poeziju.

Blackout poezija specifična je vrsta poezije – spoj je to kolaža, likovnosti i pjesništva. Smatra se podvrstom dadaističke umjetnosti (ready made) koja podrazumijeva recikliranje postojećih gotovih formi za stvaranje novog umjetničkog djela i konkretne poezije kod koje je naglasak na vizualnom razmještaju i međusobnom odnosu grafema na papiru.

Naziv blackout (zacrnjenje) dolazi od specifičnog i prepoznatljivog vizuala ove poezije. Nastaje na način da se na gotovom predlošku teksta odabiru riječi, sintagme ili čak cijele rečenice koje će činiti novu pjesničku cjelinu, dok se ostatak teksta zacrnjuje. Jedino pravilo koje se mora poštovati jest da se ne dodaju vlastite riječi ni slova.

Vrsta je to poezije relativno novijeg datuma, koju je popularizirao Amerikanac Austin Kleon objavivši knjigu Newspaper Blackout 2010. godine.

Učenici 4.g i 4.f razreda, pod mentorstvom profesorice Saše Trbović, okušali su svoje „zacrnjujuće“ pjesničko umijeće na njima dobro poznatom ulomku iz romana Povratak Filipa Latinovicza Miroslava Krleže.  Osim što su se dobro zabavili stvorili su vrlo originalna pjesnička, ali i likovna djela. Pogledajte neke od njihovih radova i uživajte u njihovim umjetničkim djelima.

Klikni i podijeli

Istaknuto

Aplikacija Škola na dlanu služi učenicima i profesorima Gimnazije Pula za brzo primanje informacija (promjene u rasporedu), generiranja suglasnosti itd. Aplikaciju su napravili učenici Gimnazije Pula.