Menu

Korisne aplikacije
Korisne aplikacije

Potpuno besplatni lektirni naslovi, u različitim formatima za čitanje. Portal E-lektire nastao je u sklopu pilot projekta e-Škole. Želja je učenicima besplatno ponuditi lektire putem novih, digitalnih medija. Sretno s čitanjem!

Office 365 za škole. Svojim AAI@EduHR korisničkim računom prijavite se na Office365 i imajte kompletan Office u web pregledniku (Word, Powerpoint, Excel).

Ilustracija Office365

Aplikacija Sway može se pronaći na Office365 on-line servisu. Odlična je za kreiranje bogatog, internetskog sadržaja. U nekoliko klikova napravite sebi malu web stranicu i podijelite je sa ostalim kolegama.

Sway aplikacija

Ako trebate napraviti plakat, brošuru ili letak, svakako pogledajte Canva alat. S njim možete složiti oku ugodne grafičke materijale koje možete potom tiskati ili u vidu fotografije, digitalno podijeliti s onima kojima treba vaša informacija.

Aplikacija Canva

Mrežni program Bubbl us služi za kreiranje mentalnih mapa. Vrlo jednostavan i praktičan alat za korištenje.

Program Bubbl us

Znanje za održivo djelovanje

U skladu sa dugogodišnjom tradicijom eko aktivizma Lumena (od 1994. god.) i Eko-škole Gimnazije Pula (prve Eko-škole u Istri od 2001. god.) u travnju 2019. god. uključili smo se u dvogodišnji EU projekt Švicarsko-Hrvatske suradnje Znanje za održivo djelovanje, čiji je nosilac Zelena Istra sa partnerima: Centar za mirovne studije iz Zagreba i Ekološka udruga Krka iz Knina.

Uz nas uključene su i osnovne i srednje škole iz Šibensko-kninske i Istarske županije: OŠ Domovinske zahvalnosti i SŠ Lovre Montija iz Knina, te pulske osnovne škole Monte Zaro, Šijana i Kaštanjer.

Opći cilj projekta je osposobiti učenike znanjima i vještinama s područja održivog razvoja, te povećati razumijevanje uloge vlastitog djelovanja u zajednici, uz “Osnaživanje doprinosa organizacija civilnoga društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije”.

Kako je ključ uspješne budućnosti u razumijevanju izazova i pripreme za njih projektom se održivi razvoj uvodi u formalno i neformalno obrazovanje u školama partnerima da bi doprinijelo kritičkom razmišljanju i većoj svjesnosti o mogućnosti izbora puta u budućnost na društveno i gospodarski pravedniji i okolišno prihvatljiviji način.

Aktualna situacija u Hrvatskoj treba mlade koji razumiju izazove i pripremljeni su za njih, a obrazovanje za održivi razvoj razvija sposobnosti pojedinca, zajednica, organizacija i država da donose informirane odluke i izbore u prilog održivom razvoju.

Nakon edukacije Školski timovi u suradnji sa udrugama provesti će program obrazovanja za održivi razvoj koristeći participativne metode učenja koje razvijaju kompetencije i motiviraju učenike na djelovanje i shvaćanje uloge vlastitog angažmana u društvenim promjenama. Koncept održivog razvoja obraditi će se kroz teme: zaštita okoliša, zdravstvena zaštita, ljudska prava, kulturna raznolikost, mir i sigurnost, jednakost spolova, održivi razvoj gradova, održiva proizvodnja i potrošnja.

Edukacija o održivom razvoju u svakoj će se školi provoditi kroz redovnu nastavu integracijom održivog razvoja u različite predmete, fakultativnu nastavu, putem vannastavnih aktivnosti i kroz školski projekt. Naglasak je na djelovanju učenika koje uključuje roditelje i zajednicu, a posebna se pažnja posvećuje volontiranju učenika u zajednici.

U suradnji sa nastavnicima izraditi će se priručnik za praktičnu provedbu nastave u području održivog razvoja.
Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Projektni tim Gimnazije Pula čine: Teodora Beletić, Karin Bolković i Željka Lakić