Menu

Korisne aplikacije
Korisne aplikacije

Potpuno besplatni lektirni naslovi, u različitim formatima za čitanje. Portal E-lektire nastao je u sklopu pilot projekta e-Škole. Želja je učenicima besplatno ponuditi lektire putem novih, digitalnih medija. Sretno s čitanjem!

Office 365 za škole. Svojim AAI@EduHR korisničkim računom prijavite se na Office365 i imajte kompletan Office u web pregledniku (Word, Powerpoint, Excel).

Ilustracija Office365

Aplikacija Sway može se pronaći na Office365 on-line servisu. Odlična je za kreiranje bogatog, internetskog sadržaja. U nekoliko klikova napravite sebi malu web stranicu i podijelite je sa ostalim kolegama.

Sway aplikacija

Ako trebate napraviti plakat, brošuru ili letak, svakako pogledajte Canva alat. S njim možete složiti oku ugodne grafičke materijale koje možete potom tiskati ili u vidu fotografije, digitalno podijeliti s onima kojima treba vaša informacija.

Aplikacija Canva

Mrežni program Bubbl us služi za kreiranje mentalnih mapa. Vrlo jednostavan i praktičan alat za korištenje.

Program Bubbl us

Avari i Slaveni južno od Drave – izložba u Svetim Srcima

Datum: 17.09.2021.

Kategorija: Obavijesti


U utorak 14. rujna i srijedu 15. rujna,  bio je dan namijenjen za terensku nastavu u Svetim Srcima kojom su učenici 2. d i 2. b razreda zajedno s prof. Marijom Komparić, s obzirom na reakciju, bili oduševljeni. Na izložbama su predstavljene dvije populacije Avara i Slavena iz razdoblja od sredine 6. do sredine 9. stoljeća, arheološkom građom iz fundusa hrvatskih muzeja i privatnih zbirki te predmetima iz fundusa slovačkih muzeja i institucija, ukupno više od 500 arheoloških predmeta, te ilustracije koje govore o pripadnicima avarskog i slavenskog društva.

U uvodnom dijelu izložbe učenici su se upoznali s poviješću ovog razdoblja i s avarskim i slavenskim društvom (sedam plakata s temama: Povijesna pozadina, Avarsko društvo, Slavensko društvo).

Na izložbi je predstavljen materijal ranosrednjovjekovnog razdoblja s područja kontinentalne Hrvatske, međutim, osim kontinentalnog dijela, učenici su mogli čuti i kratak tekstualni osvrt na područje Dalmacije, Istre i Primorja što ih je još dodatno zaintrigiralo.

Teme koje se protežu kroz cijelu izložbu su: Naselja, Gospodarstvo, Zanati, Iznimni nalazi, Žene, Duhovni život, Ratnici, Groblja i pogrebni običaji, Kulturni utjecaji, Avarski arheološki nalazi na istočnoj obali Jadrana i u njezinu zaleđu.

Osim nastave povijesti, izložba je povezana i s cjelinama hrvatskog jezika, jer su na samome kraju učenici čitali i analizirali ulomke pjesama hrvatskih pjesnika koji su opjevali Dolazak Hrvata (Silvije Strahimir Kranjčević i August Šenoa).

Učenici su pokazali zainteresiranost za teme te su na kreativan način, kroz svoje crteže, prikazali život u srednjemu vijeku. Crteže možete pogledati u nastavku.

 

Klikni i podijeli

Istaknuto

Aplikacija Škola na dlanu služi učenicima i profesorima Gimnazije Pula za brzo primanje informacija (promjene u rasporedu), generiranja suglasnosti itd. Aplikaciju su napravili učenici Gimnazije Pula.