Menu

Korisne aplikacije
Korisne aplikacije

Potpuno besplatni lektirni naslovi, u različitim formatima za čitanje. Portal E-lektire nastao je u sklopu pilot projekta e-Škole. Želja je učenicima besplatno ponuditi lektire putem novih, digitalnih medija. Sretno s čitanjem!

Office 365 za škole. Svojim AAI@EduHR korisničkim računom prijavite se na Office365 i imajte kompletan Office u web pregledniku (Word, Powerpoint, Excel).

Ilustracija Office365

Aplikacija Sway može se pronaći na Office365 on-line servisu. Odlična je za kreiranje bogatog, internetskog sadržaja. U nekoliko klikova napravite sebi malu web stranicu i podijelite je sa ostalim kolegama.

Sway aplikacija

Ako trebate napraviti plakat, brošuru ili letak, svakako pogledajte Canva alat. S njim možete složiti oku ugodne grafičke materijale koje možete potom tiskati ili u vidu fotografije, digitalno podijeliti s onima kojima treba vaša informacija.

Aplikacija Canva

Mrežni program Bubbl us služi za kreiranje mentalnih mapa. Vrlo jednostavan i praktičan alat za korištenje.

Program Bubbl us

Škola Vincent Van Gogh iz Assena (NL) – razmjena učenika

O razmjeni

Od 2013. godine Gimnazija Pula ostvaruje vrlo uspješnu godišnju suradnju i razmjenu učenika sa srodnom školom “CS Vincent van Gogh” iz grada Assena u Nizozemskoj. Assen je glavni grad pokrajine Drenthe sa oko 65000 stanovnika, u blizini sveučilišnog grada Groningena (25 km). Škola ‘CS Vincent van Gogh’ u svom programu razmjene već dugo godina obuhvaća razmjene sa školama iz Njemačke, Danske, Poljske, Slovačke, Bugarske, Italije, Španjolske i Hrvatske (Gimnazija Pula). Web stranica škole je je www.csvincentvangogh.nl.

Sama razmjena traje 5-6 dana/noćenja, a termini su obično u ožujku i travnju. Naši i nizozemski učenici spajaju se u parove, a učenici-gosti bili bi tako smješteni po obiteljima svojih vršnjaka učenika-partnera i domaćina, i obrnuto. Jezik komunikacije tijekom razmjene i između učenika bio bi engleski jezik.

Nizozemski dio razmjene je do sada obilovao zanimljivim programima u školi (predavanja, umjetničke radionice, sportske aktivnosti, International Evening sa ostalim učenicima iz drugih zemalja i partnerskih škola iz programa razmjene tog tjedna), te izletima (Groningen, Giethoorn, memorijalni park Westerbork, razgled Amsterdama uz vožnju kanalima i posjet Rijksmuseumu ili Vincent van Gogh muzeju). Ovisno o našem budgetu, provodimo još jednu dodatnu noć u Amsterdamu van nizozemskog dijela organizacije uz razgled i posjet jednom muzeju (Kuća Anne Frank ili NEMO).

Pulski program je sličnog karaktera te je zadnjih nekoliko razmjena obuhvatio posjet našoj školi uz prisustvovanje nastavi i rad na zajedničkom projektu, razgled grada, muzeja i znamenitosti Pule, zatim posjet Javnoj ustanovi Kamenjak uz prigodnu edukativnu šetnju/bicikliranje, Akvarij, cjelodnevni izlet po Istri, Glavani park, nacionalni park Brijuni, druženje uz live glazbu naših učenika u Rock Caffeu itd. Razmjena vrijedi prvenstveno za učenike drugih razreda.

Napomena:

Razmjena vrijedi prvenstveno za učenike drugih razreda, a potrebno je skupiti grupu od 20 učenika (ujedno i maksimalan broj) za realizaciju projekta. Troškovi razmjene iznose 490 EUR po učeniku plativo u više rata preko turističke agencije Zeatours, koja obavlja operativni dio u ime škole.

U slučaju većeg broja zainteresiranih učenika (više od 20), konačnih 20 sudionika razmjene bit će izabrani izvlačenjem (lutrijom) na prezentaciji i sastanku zajedno s učenicima. Na isti način će se utvrditi i redoslijed rezervnih kandidata (ukoliko netko od odabranih kandidata na vrijeme odustane od razmjene). U slučaju manjeg broja prijavljenih učenika, eventualna slobodna mjesta popunjavaju se učenicima prvih ili trećih razreda.

Od sudionika razmjene se očekuje: uzorno ponašanje, poštivanje dogovorenih pravila i suradnja s profesorima-koordinatorima, poštivanje kućnog reda nizozemskih domaćina, fleksibilnost i spremnost na prilagodbu, suradnja i afirmativan odnos sa svojim nizozemskim učenicima-partnerima, redoviti dolazak na pripremne sastanke s profesorima-koordinatorima.

Koordinatori razmjene imaju pravo uskratiti razmjenu/odbiti kandidata ukoliko do početka same razmjene procjene da kandidat neće ispuniti gore navedene uvjete.

Koordinatori dosadašnjih razmjena bili su profesori Dejan Pavlinović, Marijana Tomić i Marko Kalčić.

Assen Škola

Škola u Assenu - hodnik

Prošle razmjene

Assen 2023. 

Pula 2023.

 

O razmjeni učenika Assen-Pula, 2018. godine

U ožujku i travnju ove godine održana je šesta po redu razmjena učenika između Gimanzije Pula i škole CS Vincent van Gogh iz Assena (Nizozemska). Ove godine su naši Gimnazijalci prvi posjetili Nizozemsku od 10.03.-18.03.2018. Uzvratni posjet Nizozemaca uslijedio je od 14.04.-19.04.2018. Svi učenici su bili smješteni kod svojih partnera učenika u njihovim obiteljima.
U ovogodišnjoj razmjeni je sudjelovao je 21 učenik iz Gimnazije i 20 učenika iz škole iz Assena, a koordinatori su bili profesori Tamara Slacki, Dejan Pavlinović, Branka Žagar i Huub Oldeman.

Pula u Assenu (10.03.-18.03.2018.)

Program u Assenu obuhvaćao je razne radionice u školi (umjetnička radionica, glazbena radionica), posjet Drenth’s muzeju, photo tour po Assenu. Također smo posjetili Amsterdam uz program vožnje kanalima i posjet nacionalnom muzeju Rijksmuseum. U mjestu Nieuw Amsterdam smo posjetili kuću Vincenta van Gogha. Nakon odlaska iz Assena proveli smo još jednu dodatnu noć u Amsterdamu uz program razgleda grada i posjet kući-muzeju Anne Frank.

U nedjelju u poslijepodnevnim satima stigli smo u Assen. Učenici su krenuli svako svojoj obitelji spremni za nova iskustva. U ponedjeljak nas je voditelj dvojezične nastavne gdin. Bijl pozdravio u krasnom okruženju škole CS Vincenta van Gogha i ukazao na važnost razmjene u širenju međusobnih prijateljstava. Slijedila je nastava i radionica povijesti na engleskom jeziku, i zatim radionica i sat slikanja. Poslijepodne je bilo rezervirano za već tradicionalnu glazbenu radionicu. Bio je to spoj istarskog i drentskog melosa, uz učeničku pratnju na klompi klepetuši za ritam i klompi sa jednom žicom, kojom smo u tri grupe stvarali akorde. Poslije smo te naše klompe oslikali i donijeli kući za uspomenu.

U utorak smo posjetili Amsterdam. Vozili smo se vlakom i brodom. Oduševljeni vožnjom kanalima uputili smo se u Kraljevski muzej Rijksmuseum, gdje smo uz stručno vodstvo saznali mnogo o nizozemskom Zlatnom dobu i slikarstvu 17. st. Uslijedilo je slobodno vrijeme i kasni povratak vlakom u Assen.

U srijedu smo posjetili Drenths Museum i izvršnu izložbu The American Dream (American Realism 1945-2017) sa izvrsnim autorima kao što su Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Edward Hopper i dr. Poslijepodne je bio tzv. Photo tour Assena a navečer cycling dinner, gdje su učenici iz razmjene išli u goste drugim parterima iz razmjene.

Četvrtak je bio rezerviran za posjet tranzitnom kampu Westerbork, gdje su čenici uz stručno vođenje upoznali važnost kampa i proširili znanje iz povijesti, te čuli još jednu priču o holokaustu i strahotama 2.svjetskog rata. Poslije podne smo autobusom otišli do malog mjesta Nieuw Amsterdam gdje je Vincent van Gogh proveo neko vrijeme te smo tamo, osim brodske vožnje kanalom, posjetili tamošnji Van Goghov muzej.

U petak smo se oprostili sa našim domaćinima i krenuli put Amsterdama gdje ćemo boraviti sljedeći dan i pol. U Kući Anne Frank nas je dočekala naša domaćica Semra Forić koja nas je uputila u razgledavanje muzeja i nakon toga održala radionicu o holokaustu gdje nas je podsjetila i na probleme Židova u Hrvatskoj. Slijedio je obilazak Amsterdama pod vodstvom prof. Pavlinovića. Subotnje slobodno jutro su neki iskoristili za posjet još nekom muzeju, a drugi za kraći shopping i šetnju. Uslijedio je polazak i povratak u Pulu.

Assen u Puli (14.04.-19.04.2018.)

Naše nizozemske prijatelje i kolege dočekali smo na velikom parkingu KONZUMa u subotu poslijepodne nakon čega su se svi učenici smjestili po obiteljima svojih partnera.
U nedjelju smo posjetili Rt Kamenjak uz stručno vodstvo biologa Nevena Iveše. Biciklirali smo do Safari bara, hodali Stazom disnosaura i saznali mnogo o flori i fauni tog lijepog krajolika.

U ponedjeljak nas je u školi dočekala i pozdravila v.d. ravnateljica gđa. Tatjana Glavaš Maras i zaželjela ugodnu razmjenu i širenje prijateljstva. Slijedila je radionica povijesti sa prof. Tamarom Slacki te odlazak na teren, odn. obilazak najpoznatijih pulskih znamenitosti u grupama. Posjetili smo i Povijesni i pomorski muzej Istre i pulsku Arenu gdje smo odradili tradicionalno grupno slikanje. Navečer su dva benda, sastavljena od uglavnom naših Gimnazijalaca, u prepunom Rock Caffeu ‘otprašili’ izvrstan koncert u čast naših nizozemskih gostiju.

U utorak smo posjetili pulski Akvarij, gdje smo uz stručno vodstvo biologa Nevena Iveše razgledali sjeverojadranski postav, ribe južnog Jadrana i Mediterana, centar za oporavak morskih kornjača, ribe hrvatskih rijeka i jezera, tropske slatkovodne i morske ribe, morske konjiće, meduze i ostale ljepote podmorja.

Srijeda je naravno bila rezervirana za Glavane, uživanje u prirodi i adrenalinu. Dan smo završili pizzom u Pizzeriji Tivoli. Četvrtak je bio dan rastanka i pokojih suza uz riječi TOT ZIENS ! ili DOVIĐENJA ! Bio je to kraj još jedne uspješne razmjene. Već se unaprijed radujemo sljedećoj sedmoj razmjeni po redu !

Razmjena s Assenom 2016. – dojmovi

“Izuzetno smo zadovoljni što smo bili dijelom razmjene učenika Gimnazije Pula i Grada Assena ‘Vincent van Gogh’ škole u 2016. Bilo je to izvanredno iskustvo upoznavanja drugačije kulture, jezika i običaja; prilika za putovanje drugom zemljom u društvu vršnjaka, vježbanje engleskog jezika i stjecanje odličnih iskustava općenito. Martina je putovanje u Nizozemsku i domaćinstvo u Istri ovjekovječila s dva videa koji su postavljeni na njezinu YouTube kanalu, i jako je uživala u pripremi istih.

Zahvaljujem organizatorima i svakako preporučamo nastavak projekta!” Jelena Vitasović, mama Martine Vitasović, 1.e

Razmjena s Assenom 2014. i 2015. – dojmovi

Putovanje u Nizozemsku mi se jako svidjelo i siguran sam da će mi ostati u sjećanju za cijeli život. Svi smo se odlično zabavili i stekli prijatelje koje ćemo pamtiti dugo vrijeme pa možda čak i cijeli život. Cijeli program je bio super osmišljen tako da smo mnogo toga razgledali, a imali smo i dovoljno slobodnog vremena da se zabavimo. Nadam se da će se ova razmjena nastaviti provoditi jer je odlična ideja i siguran sam da će se svidjeti i sljedećim generacijama. MATIJA ROJNIĆ, 1.b 2015

Za vožnju koja traje podosta dugo mogu samo reći ‘deal with it’. Ako ste dobro društvo koje se zna zabavljati pricajući,kartajući bez pretjerane doze tehnologije i opijajućih sredstva, onda će vam ta vožnja bit i prekratka. Na kraju krajeva možete i spavati ako ne možete ništa drugo,ali propuštate onda. Za vaše parove isto; napravljeno je tako da budete s nekim koji vam najviše paše,pa ako to iskoristite biti će vam jako zabavno: nama je svakako bilo i svaki dan smo ostajali do kasno jer nam nije bilo dosta. Ako je meni bilo prekratko i htio sam još toga raditi,ali vrijeme prođe prebrzo kada se zabavljate. Sve je bilo super i zanimljivo po pitanju organizacije,a ako se kompanija dobro slaže među sobom i sa svojim parovima, uživat će u svakoj minuti. DARIN KUSAČIĆ, 1.g 2015

Svidjelo mi se to što smo se vozili autobusom 20 sati jer smo se mi Hrvati mogli međusobno upoznati bolje. Što se tiče programa u Nizozemskoj, svidio mi se, iako bih volio da smo imali malo više slobodnog vremena. Najzabavnije mi je bilo kad smo igrali golf i kad smo se zajedno našli na roštiljadi u slobodno vrijeme. Sve u svemu mi se sviđalo i bilo je dobro. FABIO FRANKOVIĆ, 1.g 2015

Stigao je dan da krenemo na dugo iščekivanu razmjenu učenika s Nizozemskom. Našim malim busom koji nas je pratio cijelim putem, krenuli smo pravac sjevera. Prije konačnog odredišta stali smo i obišli predivan studentski grad u Njemačkoj, Heidelberg. Još par sati vožnje i napokon ulazimo u Assen, gdje su nas raširenih ruku dočekale obitelji domaćina. Nakon večere i toplog tuša koji je svima, vjerujem dobro došao zaspala sam iste sekunde.

Buđenje dva sata ranije nego inače, moram priznati nije bilo lako, ali čim sam vidjela Nutellu koja me čeka na stolu bilo mi je lakše. Kako sam bila u strahu da oni „jedu malo“, što po meni nikako nije istina, tog sam se jutra najela za svih tjedan dana, kasnije sam shvatila da to nije bila dobra ideja. Stigli smo u školu i odmah je išli razgledati, bar jedan mali dio te ogromne škole. Nakon što smo se izgubili par puta dok nismo našli točnu učionicu, ravnatelj škole nam je zaželio dobrodošlicu. Zatim je sljedilo par sporskih igra i na kraju bazen. Sljedeće jutro biciklama krećemo prema školi , a sljedi vožnjica od 40 minuta. Imali smo dvije vrlo zanimljive radionice koje su namjenjene kako bi nas opustile i zabavile. Večernje druženje bilo je u pub-u gdje smo upoznali učenike s razmjene iz drugih zemalja. Sutradan nas je ispred škole dočekao bus kojim smo se uputili prema kampu Westerbork i tamo proveli čitavo prijepodne. Malo šopinga i razgledavanja Assena, a zatim je sljedila internacionalna večer na kojoj su svi imali zadaću predstaviti sebe, svoju školu i svoju zemlju na najbolji mogući naćin. Nije da se hvalim, ali naša je prezentacija bila najsimpatičnija. Sljedila je još jedna odlična večer u istom pub-u. Posljednji dan razmjene bio je cjelodnevni izlet u Amsterdam. Mene je dovoljno dojmio vlak na kat kojim smo putovali, a kamo li Amsterdam sa svojim silnim kanalima, coffeeshopovima, i prozorima osvjetljenim crvenim svjetlom u kojima stoje polu gole djevojke i stažiraju 🙂 Preumorna sam se vratila kući, spremila kofer i ravno legla u krevet. Rano ujutro oprostili smo se od naših domaćina, no nije bilo tužnih lica jer nas je čekao šećer na kraju, još dva dana u Amsterdamu. Vožnja biciklom po gradu predivan je način razgledavanja Amsterdama i dosta jednostavan. Posjetili smo muzej Nemo koji na prvi pogled liči na dječiju igraonicu, a meni je najzabavniji muzej koji sam ikad posjetila. Večernja šetnja red light districtom bila je jednako šokantna koliko oduševljavajuća. Sljedeći dan nas je čekao put do Pule koji se činio upola manji nego li isto u suprotnom smjeru.Puni dojmova stigli smo u Pulu. Razlika između naših dviju kultura, upoznavanje obitelji i njihova naćina života upravo je ono što je ovu razmjenu učinilo tako zanimljivom i zabavnom. Uspomene koje imamo zauvijek će ostati u našim sjećanjima, a prijateljstva zauvijek u našim srcima. ITA KAJFEŠ, 2.a 2014

Zaista mi je jako drago da je moja kćer sudjelovala u razmjeni učenika pulske Gimnazije sa Assenom. Sve u svemu jedno lijepo iskustvo, naročito za učenike.a i nas roditelje, prožeto sa puno pozitivne energije. Pohvale profesorima na organizaciji i eto želja mi je, tko zna, možda već dogodine da nastavite tradiciju odlaska naših učenika, pa možda i naša druga kćer ako uspije upisati Gimnaziju bude bila u prilici sudjelovati u jednoj takvoj razmjeni.
Još jednom puno pohvala i nastavite tako i dalje 🙂 . Emilijana Fabijancic, roditelj, 2015.

Moram napomenuti da smo kao roditelji vrlo zadovoljni organizacijom tijekom priprema te kod same realizacije ovog projekta. Zaista je sve bilo na vrhuncu, a dokaz su nam naša zadovoljna djeca koja bi ponovila ovo iskustvo.
Ovo je nešto posebno, a ako gledamo kroz novac ovaj projekt vrijedan je svakog novčića. I zaista bih voljela da Barbara ponovno sudjeluje u ovakvoj razmjeni.
Vama profesorima hvala na savršenoj organizaciji i redovitom javljanju sa uvijek važnim informacijama i podsjetnicima.
Puno hvala i želim Vam sve najbolje u daljnjem radu te još uspješnije i u što većem broju buduće razmjene. Tanja Rajić Brkljača, roditelj, 2015.

Zahvaljujemo vam na trudu i odgovornosti koju ste iskazali u radu na ovom projektu-razmjeni.Obavijesti koje ste nam slali svakodnevno uvelike su doprinjele boljoj komunikaciji te planiranju svakodnevnih aktivnosti.Bila nam je čast ugostiti našu Nizozemku a ujedno i jedno vrlo pozitivno i lijepo iskustvo. Obitelji Pauro, roditelji, 2015.