Menu

Korisne aplikacije
Korisne aplikacije

Potpuno besplatni lektirni naslovi, u različitim formatima za čitanje. Portal E-lektire nastao je u sklopu pilot projekta e-Škole. Želja je učenicima besplatno ponuditi lektire putem novih, digitalnih medija. Sretno s čitanjem!

Office 365 za škole. Svojim AAI@EduHR korisničkim računom prijavite se na Office365 i imajte kompletan Office u web pregledniku (Word, Powerpoint, Excel).

Ilustracija Office365

Aplikacija Sway može se pronaći na Office365 on-line servisu. Odlična je za kreiranje bogatog, internetskog sadržaja. U nekoliko klikova napravite sebi malu web stranicu i podijelite je sa ostalim kolegama.

Sway aplikacija

Ako trebate napraviti plakat, brošuru ili letak, svakako pogledajte Canva alat. S njim možete složiti oku ugodne grafičke materijale koje možete potom tiskati ili u vidu fotografije, digitalno podijeliti s onima kojima treba vaša informacija.

Aplikacija Canva

Mrežni program Bubbl us služi za kreiranje mentalnih mapa. Vrlo jednostavan i praktičan alat za korištenje.

Program Bubbl us

Logo zadruge

Učenička zadruga I.Z.V.O.R.

Učenička zadruga Gimnazije Pula pridonosi ostvarivanju ciljeva i zadaća odgoja i obrazovanja učenika programom rada u kojem se spajaju znanstvene spoznaje i učenje te određen proizvodni i koristan rad.

Ciljevi

Razvijati i njegovati radne navike i stvaralaštvo te odgovornost, inovativnost, samostalnost, poduzetnost, suradnju, pridonositi prijenosu znanja iz nastave u praktične djelatnosti Zadruge i obrnuto, omogućiti razvitak sposobnosti i ostvarenje osobnih interesa, a time i samopotvrđivanje te spoznaju vlastitih sklonosti i sposobnosti, profesionalno informiranje i usmjeravanje učenika te stvaranje preduvjeta za prijenos i praktičnu primjenu znanja u životu i lokalnoj sredini.

Sekcije

Trenutno u Zadruzi djeluju: Volonterska sekcija, Foto sekcija, Programerska sekcija, Kreativna (interdisciplinarna) sekcija.

Dokumenti

Kontakt

Predsjednik zadruge:
ravnatelj Nikola Vujačić, prof.

Voditelj zadruge:
Marko Kalčić, prof.
marko.kalcic@skole.hr

I. Z .V .O. R. = Istraživanje, znanje, volontiranje, obrazovanje, razonoda.

Kreativna (interdisciplinarna) sekcija

Cilj sekcije je uspostaviti u školi mjesto učenja, razmjene znanja i eksperimentiranja u svrhu razvijanja kritičkog mišljenja, kreativnosti i inovativnosti učenika/ca srednjih škola. Uz bolji pristup praktičnoj nastavi i korištenju digitalnih tehnologija želimo pridonijeti osuvremenjivanju srednjoškolskog kurikuluma te stvoriti bolje uvjete za kreativni i umjetnički izražaj učenika.

Kreativna sekcija uključuje stvaranje i djelovanje u raznim područjima umjetnosti (glazba, fotografija, film, vizualna i novomedijska umjetnost, dizajn i produkt dizajn, ples i scenski pokret…) i znanosti (sukladno temama iz nastavnih planova i programa). Rezultati sekcije mogu poprimati razne oblike (istraživački rad, umjetnička produkcija, izvođenje, dokumentiranje, izdavaštvo, distribucija, aktivizam i zagovaranje) pri čemu je naglasak na procesu rada i iskustvu, a ne na krajnjem „proizvodu“.

Kroz sekciju djeluju i školski klubovi (plesni klub Gimnastars, Klub crtača) i zbor Gymnasium.

Programerska sekcija

Učenici će znati primijeniti naučene programske jezike iz domene web tehnologija. Znat će koristiti HTML, CSS i JavaScript programske jezike za realiziranje ideja koje se tiču prezentacije interaktivnog sadržaja na webu. Znat će primijeniti naučeno ne bi li kreirali sadržaj prilagođen pametnim telefonima, tabletima, pametnim televizorima i stolnim računalima. Učenici će samostalno znati identificirati i napisati potreban kod za funkcionalnu web stranicu i/ili aplikaciju. Razumjet će kako HTML, CSS i JavaScript jezici zajedno funkcioniraju.

Voditelj: Nikola Vujačić, prof.

Fotografska sekcija

Program sekcije može uključivati obradu fotografskih tema (koncepta) s odlaskom na teren  i fotografiranje istih te digitalno obrađivanje fotografija, astro fotografiju (suradnja s zvjezdarnicom u Višnjanu), posjet udruzi „Fotovun“ u Motovunu (pejzažna fotografija), uključivanje školske zavičajne sekcije u fotografiranje istarskih mjesta, običaja i ljudi, sportsku fotografiju (školska natjecanja) te organizaciju izložbi sudionika i prodaju autorskih radova. U školi djeluje i Foto klub Gimnazije Pula.

Voditeljica: Karin Bolković, prof.

Volonterska sekcija

Volonterske aktivnosti unutar škola zamišljene su na način da učenicima omogućuju stjecanje znanja, razvijanje vještina i stavova. Uče se odgovornom ponašanju i potiče se njihova samostalnost; uče raditi u timu i jačati veze sa zajednicom u kojoj žive; uče se biti socijalno osjetljivi i angažirani. Način realizacije: individualni i grupni dogovori i aktivnosti vezani uz prepoznavanje potreba u zajednici, osmišljavanja konkretnih aktivnosti, planiranja, provedbe i vrednovanja postignutog.

Voditeljica: Lucija Kancijanić, psihologinja

Dramska sekcija

Dramska skcija Gimnazije Pula djeluje od 1995. godine. Predstave su se tijekom godina nizale, a učenici mijenjali. Nastupalo se na Lidranu, ali i na drugim događanjima.

Skupina trenutno broji deset članova, devet učenika glumi , a jedan je zadužen za tehniku. Četvero učenika nastupa već četvrtu godinu. Podsjetimo da su, uz neke bivše i sadašnje članove , pripremili niz zanimljivih predstava: Rome i Jule, Život i Od subote do subote. Hvala Veroniki, Lei, Svemiru i Matiji.

Ove godine skupina nastupa na Lidranu s predstavom Devet. Nastala je zajedničkim radom, a inspirirana je Dickensovom Božićnom pričom. Naime, tri duha pokušavaju pomoći djevojci koja je u problematičnoj vezi.

Nažalost, djevojka ništa ne mijenja, a duhovi, ni nakon devet pokušaja da nekoga izvedu na pravi put, nisu uspjeli i padaju ispit.

Svake školske godine u dramskom klubu radi se nešto drugo, različito od prethodnog, po želji i u dogovoru s učenicima. Oni istražuju, kreiraju, zabavljaju se i uče.

Voditeljica: Meri Šimunov, prof.

Haiku sekcija

Kroz haiku sekciju učenici se upoznavaju s raznim aspektima haiku poezije – proučavanje starih japanskih majstora te modernih hrvatskih i svjetskih haiku pjesnika, proučavanje raznih tehnika pisanja haiku poezije i pisanje vlastitih haiku pjesama, eksperimentiranje novijim formama haiku izražaja (foto haiku, monoku, kolaborativni haiku…), upoznavanje s japanskom kulturom i zen filozofijom, objavljivanje i slanje pjesama na haiku natječaje, ginko šetnje, kreativno pjesničko druženje itd.

Svake godine haiku sekcija i njezin HAIKU KLUB objavljuje svoje on-line i tiskano izdanje dvojezičnog (hrvatski i engleski) godišnjeg zbornika radova s haiku pjesmama učenika nastalima u sklopu haiku radionice.

Voditelj: Dejan Pavlinović, prof.

Plesna sekcija Gimnastars

Plesna sekcija Gimnastars osnovana je 2018. godine s učenicama Jelenom Drobnjak i Larom Kapeloto kao voditeljicama. U klubu učenici i učenice plešu Lyrical jazz i Urban, ali i druge stilove. Svoj rad Gimnastars prezentira na školskim priredbama i događanjima. Također, u dogovoru s članovima moguće je i sudjelovanje na natjecanju Virtualnom plesnom showu. Svi koji se plesom žele opustiti poslije nastave, jedanput tjedno, vježbati i zabaviti se, dobrodošli su te ih Gimnastars s veseljem očekuje!

Ostale specifičnosti Učeničke zadruge:

Učenička zadruga „I.Z.V.O.R.“ sudjeluje u projektu „EKO LAB“ financiranom iz programa Švicarsko-hrvatske suradnje (rujan 2019. – rujan 2020.). EKO LAB je mjesto učenja, razmjene znanja i eksperimentiranja u svrhu razvijanja kritičkog mišljenja, kreativnosti i inovativnosti učenika/ca srednjih škola. Program se ostvaruje kroz suradnju škola, civilnog društva i zajednice, a kako bi se stvorili uvjeti za aktivno sukreiranje održivije i odgovornije budućnosti. Dio projekta EKO LAB provodi se istovremeno kroz rad učenika unutar Interdisciplinarne sekcije zadruge.