Menu

Korisne aplikacije
Korisne aplikacije

Potpuno besplatni lektirni naslovi, u različitim formatima za čitanje. Portal E-lektire nastao je u sklopu pilot projekta e-Škole. Želja je učenicima besplatno ponuditi lektire putem novih, digitalnih medija. Sretno s čitanjem!

Office 365 za škole. Svojim AAI@EduHR korisničkim računom prijavite se na Office365 i imajte kompletan Office u web pregledniku (Word, Powerpoint, Excel).

Ilustracija Office365

Aplikacija Sway može se pronaći na Office365 on-line servisu. Odlična je za kreiranje bogatog, internetskog sadržaja. U nekoliko klikova napravite sebi malu web stranicu i podijelite je sa ostalim kolegama.

Sway aplikacija

Ako trebate napraviti plakat, brošuru ili letak, svakako pogledajte Canva alat. S njim možete složiti oku ugodne grafičke materijale koje možete potom tiskati ili u vidu fotografije, digitalno podijeliti s onima kojima treba vaša informacija.

Aplikacija Canva

Mrežni program Bubbl us služi za kreiranje mentalnih mapa. Vrlo jednostavan i praktičan alat za korištenje.

Program Bubbl us

Suradnja s Uliksom

Autor: Meri Šimunov

Datum: 09.04.2024.

Kategorija: Obavijesti


 

Suradnja članova Uliksa (Udruženje likovnih i književnih stvaralaca) s učenicima i profesorima Gimnazije Pula započela je 2016. godine. U različitim prigodama održavaju se književne večeri. Čitaju se djela svjetskih i hrvatskih književnika, članova Uliksa, ali i učenički radovi. Pričaju se priče, svira se i glumi.

Književni susreti održavaju se u galeriji  Stari grad, Kandlerova 14. Taj prostor najčešće bude ispunjen radovima likovnih umjetnika, ali dva ili tri puta godišnje ispuni ga topla pisana, odnosno izgovorena riječ. Idejni začetnik suradnje je gospodin Đanino Bubola, član Uliksa, pisac i prevoditelj. Koordinator je od početka profesorica Meri Šimunov kojoj povremeno pomažu kolegice iz aktiva.

Za školsku godinu 2023./2024. planirana su tri susreta. Održana je književna večer 10. studenoga 2023. kada je povodom Mjeseca hrvatske knjige tema bila prevođenje i prevoditelji. Slogan je bio Nek ti riječ ne bude strana(c) pa su članovi Uliksa i učenici čitali poeziju i prozu na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku. Čitala se i poezija istarskih književnika i to na portugalskom jer je gost te večeri bio Milan Puh, bivši učenik Gimnazije Pula, koji je preveo pjesme. Prevoditelj je doktor lingvistike i portugalskog jezika, docent na Pedagoškom fakultetu  Sveučilišta u Sao Paolu.

Književna večer održana je i 22. ožujka 2024., a povod su bili Svjetski dan pripovijedanja i Svjetski dan pjesništva. Pričale su se šaljive narodne priče i čitala poezija od antičkih do suvremenih pjesnika. Pročitane su i pjesme članova Uliksa i gimnazijalaca. Ugodnu večer otvorili su učenici scenskom igrom Oluja koju je napisala Maria Burić. Ana Rabar je prigodom oba susreta odsvirala na violini poznate skladbe u kojima su svi uživali. Desetak učenika čitalo je i pripovijedalo. Tko je sve sudjelovao u studenome i ožujku možete vidjeti u galeriji fotografija.

Povodom Dana hrvatske knjige održat će se i susret 22. travnja 2024. Ujedno će se obilježiti 150 godina od rođenja Ivane Brlić-Mažuranić. Čitat će se njezine bajke, govoriti o mitološkim bićima, ali će se čuti i  učenički radovi na tu temu. Gost će biti priznati književnik Nenad Stojković, još jedan bivši učenik Gimnazije Pula. Prostor će ispuniti likovni radovi učenika s posebnim potrebama koji za temu imaju bajke naše spisateljice.

Ovom prigodom pozivamo vas na treće književne susrete u ovoj školskoj godini.

Zahvaljujemo svim učenicima koji odvajaju svoje slobodno vrijeme i koji nas svojim pisanjem, čitanjem, pripovijedanjem, glumom i glazbom okupljaju u Uliksu.

Klikni i podijeli

Istaknuto

Aplikacija Škola na dlanu služi učenicima i profesorima Gimnazije Pula za brzo primanje informacija (promjene u rasporedu), generiranja suglasnosti itd. Aplikaciju su napravili učenici Gimnazije Pula.