Menu

Korisne aplikacije
Korisne aplikacije

Potpuno besplatni lektirni naslovi, u različitim formatima za čitanje. Portal E-lektire nastao je u sklopu pilot projekta e-Škole. Želja je učenicima besplatno ponuditi lektire putem novih, digitalnih medija. Sretno s čitanjem!

Office 365 za škole. Svojim AAI@EduHR korisničkim računom prijavite se na Office365 i imajte kompletan Office u web pregledniku (Word, Powerpoint, Excel).

Ilustracija Office365

Aplikacija Sway može se pronaći na Office365 on-line servisu. Odlična je za kreiranje bogatog, internetskog sadržaja. U nekoliko klikova napravite sebi malu web stranicu i podijelite je sa ostalim kolegama.

Sway aplikacija

Ako trebate napraviti plakat, brošuru ili letak, svakako pogledajte Canva alat. S njim možete složiti oku ugodne grafičke materijale koje možete potom tiskati ili u vidu fotografije, digitalno podijeliti s onima kojima treba vaša informacija.

Aplikacija Canva

Mrežni program Bubbl us služi za kreiranje mentalnih mapa. Vrlo jednostavan i praktičan alat za korištenje.

Program Bubbl us

14. generacija (ili ipak 16.) vratila se sa projektnog putovanja Gimnazijalci u institucijama EU

Datum: 15.03.2023.

Kategorija: Obavijesti


Davne 2007. godine započeo je Projekt „Gimnazijalci u institucijama EU“ čiji je cilj bio upoznati učenike s europskim integracijama i osnažiti ih u aktivnom građanstvu i to upravo u njenim institucijama. Tada nismo ni slutili kako će interes za ovakvu nastavu i dalje biti veliki svih ovih godina i unatoč pauzi zbog pandemije covida.
Ova generacija je prva nakon pandemije i zatvaranja institucija za posjetitelje. Učenici trećih razreda i nekolicina maturanata, njih ukupno 46 krenuli su sa svojim profesorima, inače ambasadoricama Europskog parlamenta Tanjom Černekom i Elizabetom Pavlović na ovu edukativnu ekskurziju od 7. do 12. 3. 2023.

Prva naša postaja bio je Strasbourg kojeg smo obišli vožnjom po rijeci Ill te obilazeći pješice kulturno-povijesne znamenitosti grada. Posjetili samo i susjedni grad u Njemačkoj Kehl te prešli Most prijateljstva između ta dva grada. Vijeće Europe, koje nije institucija EU, bilo je naše odredište na ovom putovanju. Upoznali smo se s načinom funkcioniranja Vijeća, članicama, principima, zadacima. Raspravom smo dodatno saznali mnoge zanimljive činjenice.

Boravak u Bruxellesu uvijek je intenzivan jer grad nudi mnoštvo sadržaja koji su bili u našem fokusu putovanja. Posjetili smo Europski parlament, raspravljali o budućim izborima sljedeće godine za Parlament, način na koji možemo oblikovati europsku politiku i slično. Interaktivni prostor Parlamentariuma ponudio je mnoštvo podataka, ali na zabavan i interaktivni način. Potom su nas ugostili u Europskoj komisiji gdje smo i pohvaljeni obzirom na odgovore i pitanja koja su učenici postavljali i pokazali ne samo interes već i znanje. Unatoč kišnom i hladnom vremenu, šetnja tematskim parkom Europa u malom bila je zanimljiva i zabavna, a penjanje na jedan od simbola Bruxellesa, Atomium, bio je nadasve izazov. U Bruxellesu smo još obišli najvažnije kulturno-povijesne punktove i uživali u Muzeju glazbala. Jeo se vafl i pomfrittes.

Zadnjeg dana putovanja posjetili smo Waterloo, penjali se na Lavlji brežuljak, pogledali film te obišli novi muzej posvećen bitki u kojoj je Napoleon izgubio i na taj način, ustvari, okončao svoju vladavinu.

Klikni i podijeli

Istaknuto

Aplikacija Škola na dlanu služi učenicima i profesorima Gimnazije Pula za brzo primanje informacija (promjene u rasporedu), generiranja suglasnosti itd. Aplikaciju su napravili učenici Gimnazije Pula.