Menu

Korisne aplikacije
Korisne aplikacije

Potpuno besplatni lektirni naslovi, u različitim formatima za čitanje. Portal E-lektire nastao je u sklopu pilot projekta e-Škole. Želja je učenicima besplatno ponuditi lektire putem novih, digitalnih medija. Sretno s čitanjem!

Office 365 za škole. Svojim AAI@EduHR korisničkim računom prijavite se na Office365 i imajte kompletan Office u web pregledniku (Word, Powerpoint, Excel).

Ilustracija Office365

Aplikacija Sway može se pronaći na Office365 on-line servisu. Odlična je za kreiranje bogatog, internetskog sadržaja. U nekoliko klikova napravite sebi malu web stranicu i podijelite je sa ostalim kolegama.

Sway aplikacija

Ako trebate napraviti plakat, brošuru ili letak, svakako pogledajte Canva alat. S njim možete složiti oku ugodne grafičke materijale koje možete potom tiskati ili u vidu fotografije, digitalno podijeliti s onima kojima treba vaša informacija.

Aplikacija Canva

Mrežni program Bubbl us služi za kreiranje mentalnih mapa. Vrlo jednostavan i praktičan alat za korištenje.

Program Bubbl us

Obilježen Dan planeta Zemlje

Datum: 26.04.2022.

Kategorija: Eko, Obavijesti


Danas, 25. 4., je u sklopu obilježavanja Dana planeta Zemlje, već 29. godinu za redom održan mimohod u organizaciji Lumena i Eko škole Gimnazije Pula.

Tako su gimnazijalci, pretežito članovi Lumena i Eko škole prošetali pored ArenePortarate i tržnice animirajući pritom prolaznike i pozivajući ih na osviještenje o važnosti zaštite prirode, nakon čega su se uputili u šumicu na Gregovici gdje je predstavljena dječja izložba, a sadila su se i stabla.

Kao i prethodnih 29 godina sadnju stabala organizirala je profesorica Teodora Beletić, kao voditeljica Lumena i Eko-škole Gimnazije Pula, u suradnji s Gradom i Herculaneom.

Gimnazijalci su, uz pomoć radnika Herculanee, posadili tri crnike u šumici Gregovica, a ostala stabla – dvije crnike, pet lipa i tri jabuke – na Pragrandeu kod igrališta.

Puli je stabla jabuka donirao grad pobratim Trier, a ostalo Grad Pula.

Projekt Lumeni u Puli je započet 1994. godine i od tada održava dugogodišnju tradiciju obilježavanja Dana planeta Zemlje. Glavni cilj Lumena je ukazati na štetnost potrošačkog načina života i pretjeranom korištenju fosilnih goriva te povećanju CO2 koji rezultira povećanjem temperature zraka na globalnoj razini.

– Kada se ljude upozori, oni postanu svjesni. Vjerujem da jako puno ljudi želi djelovati, ali je problem u njihovoj slaboj edukaciji po pitanju ove teme o kojoj se jako puno priča, a malo radi, i po pogledu edukacije i po pitanju akcija. No, kao što možete vidjeti, nekolicina organizacija, uključujući i nas, voljna je sudjelovati u ovakvim projektima, kazala nam je Teodora Beletić iz Lumena.

– Svaka je godina drugačija, a nadam se da će sljedeća, 30. obljetnica, sadržajno biti još bogatija, kazala nam je Teodora te dodala:

“Mijenjamo klimu, zagađujemo zrak, vodu i tlo te vlastitu hranu. Uništavamo šume i bioraznolikost te gušimo zemlju otpadom. Zemlja nas više ne može probaviti, na što znanstvenici upozoravaju i potiču nas na hitno mijenjanje društva. Povećanje temperature zraka za 2°C za sobom donosi nepovratne procese koje se neće moći kontrolirati, a mi se sada nalazimo na zatopljenju od 1,2°C i imamo vremena to zaustaviti do 2030. godine. Prvenstveno se treba fokusirati na održivi razvoj što bi značilo da ekonomiju trebamo zasnivati na zadovoljenju realnih potreba ljudi, a ne na profitu te pravednu preraspodjelu dobara. Postavlja se pitanje je li doista fer da zbog bogatstva manjine ispašta većina”.

Klikni i podijeli

Istaknuto

Aplikacija Škola na dlanu služi učenicima i profesorima Gimnazije Pula za brzo primanje informacija (promjene u rasporedu), generiranja suglasnosti itd. Aplikaciju su napravili učenici Gimnazije Pula.