Menu

Korisne aplikacije
Korisne aplikacije

Potpuno besplatni lektirni naslovi, u različitim formatima za čitanje. Portal E-lektire nastao je u sklopu pilot projekta e-Škole. Želja je učenicima besplatno ponuditi lektire putem novih, digitalnih medija. Sretno s čitanjem!

Office 365 za škole. Svojim AAI@EduHR korisničkim računom prijavite se na Office365 i imajte kompletan Office u web pregledniku (Word, Powerpoint, Excel).

Ilustracija Office365

Aplikacija Sway može se pronaći na Office365 on-line servisu. Odlična je za kreiranje bogatog, internetskog sadržaja. U nekoliko klikova napravite sebi malu web stranicu i podijelite je sa ostalim kolegama.

Sway aplikacija

Ako trebate napraviti plakat, brošuru ili letak, svakako pogledajte Canva alat. S njim možete složiti oku ugodne grafičke materijale koje možete potom tiskati ili u vidu fotografije, digitalno podijeliti s onima kojima treba vaša informacija.

Aplikacija Canva

Mrežni program Bubbl us služi za kreiranje mentalnih mapa. Vrlo jednostavan i praktičan alat za korištenje.

Program Bubbl us

Dan kravate

Datum: 18.10.2023.

Kategorija: Obavijesti


„KRAVATA JE HRVATSKI URES NA KOŠULJI SVIJETA“ – Daniel Načinović

Uoči obilježavanja Dana kravate, naši učenici su sudjelovali u Domu hrvatskih branitelja na otvaranju izložbe i promociji knjige „Hrvati ujedinjeni kravatom“ autorice Branke Bezić Filipović. Sam projekt je pokrenut od strane Američko-hrvatskog kongresa čija predsjednica Nada Pritisanac Matulich je između ostalog, civilna hrvatska predstavnica u UN U New Yorku te joj je ideja bila da kravatu, koja je dio uljuđenog odijevanja diljem svijeta, predstavi kao simbol kojim će se povezati istaknuti pojedinci hrvatske dijaspore diljem svijeta.

Naša škola je prepoznata kao ona obrazovna ustanova koja obilježava svake godine Dan kravate na raznorazne načine te podučava mlađe naraštaje našoj kulturnoj baštini. Osim navedenog, mi smo s ponosom ušli u Europske institucije sa crvenom kravatom oko vrata u više navrata provodeći projekt Gimnazijalci u institucijama EU te i na taj način upoznavali mnoge sa činjenicom da kravata potječe od Hrvata.

Na sam Dan kravate, osim što su učenici došli sa kravatom u školu, vrtjela se prezentacija učenika o višegodišnjem obilježavanju ovog dana u školi i izvan škole. Kao i svake godine, zavezali smo kravatu na spomeniku Jamesu Joyceu i proveli malu anketu među građanima i turistima o tome što znaju o kravati. Jedan simpatičan srednjovječni par turista  se iskreno iznenadio oko činjenice da je kravata potekla od Hrvata i da instalacija Kravata oko Arene je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda te su nam zahvalili što smo s njima razgovarali o tome te kako će i svojim prijateljima prenijeti te nove spoznaje.

Kravata ne poznaje granice. Ona je kontinente premostila. U kravati se oslikava priča o identitetu i trajna želja za komunikacijom.

Klikni i podijeli

Istaknuto

Aplikacija Škola na dlanu služi učenicima i profesorima Gimnazije Pula za brzo primanje informacija (promjene u rasporedu), generiranja suglasnosti itd. Aplikaciju su napravili učenici Gimnazije Pula.