Menu

Korisne aplikacije
Korisne aplikacije

Potpuno besplatni lektirni naslovi, u različitim formatima za čitanje. Portal E-lektire nastao je u sklopu pilot projekta e-Škole. Želja je učenicima besplatno ponuditi lektire putem novih, digitalnih medija. Sretno s čitanjem!

Office 365 za škole. Svojim AAI@EduHR korisničkim računom prijavite se na Office365 i imajte kompletan Office u web pregledniku (Word, Powerpoint, Excel).

Ilustracija Office365

Aplikacija Sway može se pronaći na Office365 on-line servisu. Odlična je za kreiranje bogatog, internetskog sadržaja. U nekoliko klikova napravite sebi malu web stranicu i podijelite je sa ostalim kolegama.

Sway aplikacija

Ako trebate napraviti plakat, brošuru ili letak, svakako pogledajte Canva alat. S njim možete složiti oku ugodne grafičke materijale koje možete potom tiskati ili u vidu fotografije, digitalno podijeliti s onima kojima treba vaša informacija.

Aplikacija Canva

Mrežni program Bubbl us služi za kreiranje mentalnih mapa. Vrlo jednostavan i praktičan alat za korištenje.

Program Bubbl us

Centar za (web) aplikacije

Centar za (web) aplikacije nastao je iz potrebe i s ciljem bolje edukacije učenika u programiranju. Želja je škole da se što više gimnazijskih učenika i to ponajviše onih koji imaju želju i potrebu za naprednijim oblicima programiranja, uključe u izvannastavne radionice programiranja. Predavanja se odvijaju pod vodstvom knjižničara i profesora Nikole Vujačića. Već dvije godine zaredom, radionica programiranja odvija se pod pokroviteljstvom Zajednice tehničke kulture Pula. Ove, 2019./2020. školske radionice održavaju se dva puta tjedno po dva školska sata.

Pokazala se potreba za dodatnim danom programiranja s obzirom da standardna grupa od 10 učenika broji i one učenike koji žele raditi autorske, softverske radove za npr. natjecanje iz informatike te im je time potrebna dodatna izobrazba.

Također, naši učenici, zahvaljujući suradnji s Infobipom koja seže unazad nekoliko godina, odlaze jedanput mjesečno u njihov kampus u Vodnjan na uvodne sate iz programerske matematike, algoritma, robotike itd. Valja napomenuti da se i u Infobipu oformila napredna grupa programera koja također želi napraviti praktičan i koristan rad. Početna suradnja s Infobipom nastala je na temelju nacrta kurikuluma koji su napisali knjižničar Nikola Vujačić i djelatnica Infobipa Martina Dodić.

Glavni ciljevi Centra:

  • Podučavanje učenika programiranju aplikacija koje mogu biti korisne za svakodnevni rad nastavnika i učenika.
  • Naučiti i potaknuti učenike kako Iskoristiti ili integrirati postojeće znanje.
  • Upoznati učenike s poslovnim aspektom informatičkih tvrtki – pokazati im kako informatičke tvrtke plasiraju svoje proizvode na tržište, kako surađuju s korisnicima, koliko je stresno biti informatičar itd.

Do sada, učenici su izradili:

  • Školski Infopunkt koji našim učenicima i gostima škole daje ključne informacije o radu škole, rasporedu roditeljskih sastanaka i informacija, rasporedu učionica, kućom redu itd. Gimnazijski Infopunkt nastao je od recikliranih, starih računala i računalne, periferne opreme.
  • Admin ploču Škola na dlanu koja je dostupna svima u školi a kojom učenici, profesori i roditelji mogu vidjeti raspored sortiran po imenu profesora, razredu, danu itd. Također, korisnici mogu vidjeti koja je učionica slobodna u određeno vrijeme te što se od opreme (projektor, pametna ploča, računalo) nalazi u željenoj učionici. Školanadlanu.hr
  • Generator suglasnosti koji za roditelje generira nužne suglasnosti za npr. odlazak učenika na jednodnevne izlete, u kazalište, sportska natjecanja.
  • SMS notifikacije s kojima administracija škole može npr. predsjednicima razreda, predstavnicima Učeničkog vijeća, razrednicima, u realnom vremenu, obavijestiti o neočekivanim promjena u radu (profesor je odsutan zbog bolesti, odgađa se školska predstava, novi raspored je dostupan).
  • Pametnu tražilicu koja prilikom pisanja npr. učeničkih referata, korisniku sortira samo pouzdane izvore informacija. Time izbjegavamo širenje netočnih informacija među učeničkom populacijom.
  • U planu je izrada aplikacije za inventuru s kojom se ubrzava proces popisivanja i obilježavanja školske opreme.