Menu

Korisne aplikacije
Korisne aplikacije

Potpuno besplatni lektirni naslovi, u različitim formatima za čitanje. Portal E-lektire nastao je u sklopu pilot projekta e-Škole. Želja je učenicima besplatno ponuditi lektire putem novih, digitalnih medija. Sretno s čitanjem!

Office 365 za škole. Svojim AAI@EduHR korisničkim računom prijavite se na Office365 i imajte kompletan Office u web pregledniku (Word, Powerpoint, Excel).

Ilustracija Office365

Aplikacija Sway može se pronaći na Office365 on-line servisu. Odlična je za kreiranje bogatog, internetskog sadržaja. U nekoliko klikova napravite sebi malu web stranicu i podijelite je sa ostalim kolegama.

Sway aplikacija

Ako trebate napraviti plakat, brošuru ili letak, svakako pogledajte Canva alat. S njim možete složiti oku ugodne grafičke materijale koje možete potom tiskati ili u vidu fotografije, digitalno podijeliti s onima kojima treba vaša informacija.

Aplikacija Canva

Mrežni program Bubbl us služi za kreiranje mentalnih mapa. Vrlo jednostavan i praktičan alat za korištenje.

Program Bubbl us

Članovi debatnog kluba Gimnazije Pula sudjelovali su na Velikoj učeničkoj debati u Hrvatskoj narodnoj banci

Datum: 18.04.2024.

Kategorija: Obavijesti


Hrvatska narodna banka 21.03.2024. je u suradnji s Hrvatskim debatnim društvom organizirala 8. Veliku učeničku debatu u Okrugloj dvorani glavne zgrade. Članovi Hrvatskoga debatnog društva raspravljali su na temu “Ranjive društvene skupine u vrtlogu osobnih financija”, a pridružili su im se učenici i profesori iz 20 škola iz 14 hrvatskih gradova – Zagreba, Vinkovaca, Čakovca, Osijeka, Zaboka, Karlovca, Novske, Varaždina, Pule, Splita, Šibenika, Metkovića i s otoka Korčule i Brača – postavljajući pitanja i aktivno sudjelujući u raspravi.

Iz Gimnazije Pula u debati su sudjelovali članovi debatnog kluba  Antea Zec, Natali Milovan, Andrej Jelenić, Ivan Landeka, Lino Maksić, Vid Šarić i voditeljica Tanja Carić.

Sudionicima debate obratili su se guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić i viceguverner Bojan Fras, a raspravi se pridružio i Toni Milun, nagrađivani profesor matematike i financijski vloger.

Afirmacijski tim zastupao je stav da banke trebaju voditi računa o ranjivim skupinama te kako bi na temelju svojih detaljnih procjena, primjerice kod procjene kreditne sposobnosti, mogle prepoznati koje su to ranjive skupine stanovnika. S druge strane, negacijski tim zastupao je mišljenje da je bankama prioritet stabilnost poslovanja, a da se o ranjivim skupinama prvenstveno treba voditi računa kroz socijalne politike. Oba tima raspravljala su o tome imaju li banke resurse za prepoznavanje ranjivih društvenih skupina, kako identificirati i razlikovati takve grupe te može li pomoć jednoj grupi istovremeno dovesti do zanemarivanja druge grupe potrošača.

Debatu je moderirao profesor grčkog i latinskoj jezika Petar Soldo, ujedno i predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog debatnog društva. Svojim je pitanjima poticao oba tima na dodatno promišljanje i obrazlaganje svojih stajališta te je uključio učenike iz publike koji su svojim komentarima i dodatnim pitanjima pridonijeli kvaliteti rasprave. Na početku debate online anketa provedena među prisutnim učenicima pokazala je da je 72 posto njih bilo za stav da banke trebaju voditi računa o ranjivim skupinama, a 28 posto je zagovaralo stav da je bankama prioritet stabilnost poslovanja. No, nakon iznimno dinamične, poticajne i argumentirane rasprave online anketa za finale debate rezultirala je značajnim obratom tako da je 72 posto učenika glasalo za stav da je bankama kao tvrtkama na tržištu prioritet njihov poslovni rezultat, a da se o ranjivim skupinama prvenstveno treba voditi računa kroz socijalne politike.

Tanja Carić, prof

Cijelu debatu možete pogledati ovdje:

 

Klikni i podijeli

Istaknuto

Aplikacija Škola na dlanu služi učenicima i profesorima Gimnazije Pula za brzo primanje informacija (promjene u rasporedu), generiranja suglasnosti itd. Aplikaciju su napravili učenici Gimnazije Pula.