Menu

Korisne aplikacije
Korisne aplikacije

Potpuno besplatni lektirni naslovi, u različitim formatima za čitanje. Portal E-lektire nastao je u sklopu pilot projekta e-Škole. Želja je učenicima besplatno ponuditi lektire putem novih, digitalnih medija. Sretno s čitanjem!

Office 365 za škole. Svojim AAI@EduHR korisničkim računom prijavite se na Office365 i imajte kompletan Office u web pregledniku (Word, Powerpoint, Excel).

Ilustracija Office365

Aplikacija Sway može se pronaći na Office365 on-line servisu. Odlična je za kreiranje bogatog, internetskog sadržaja. U nekoliko klikova napravite sebi malu web stranicu i podijelite je sa ostalim kolegama.

Sway aplikacija

Ako trebate napraviti plakat, brošuru ili letak, svakako pogledajte Canva alat. S njim možete složiti oku ugodne grafičke materijale koje možete potom tiskati ili u vidu fotografije, digitalno podijeliti s onima kojima treba vaša informacija.

Aplikacija Canva

Mrežni program Bubbl us služi za kreiranje mentalnih mapa. Vrlo jednostavan i praktičan alat za korištenje.

Program Bubbl us

Logo Eko škole

Eko škola

Gimnazija Pula uključila se u projekt Eko-škola 1999. godine te je 2001. godine postala prva Eko-škola u Istri i jedna od 19 škola prve generacije Eko-škola Republike Hrvatske. Dana 13. svibnja 2011. potvrđen joj je zlatni status međunarodne Eko-škole, a 2015. godine dijamantni status.

Cilj

Cilj eko-škole je ugradnja odgoja i obrazovanja za okoliš u sve segmente odgojno-obrazovnog sustava i svakodnevni život učenika i osoblja škole koji se ostvaruje permanentno kroz nastavu i izvannastavne aktivnosti te raznu tematiku: povećanje znanja o ekološkoj krizi, zbrinjavanje otpada, ušteda vode i energije, očuvanje biološke raznolikosti, zaštitu životinja, zdrav način življenja, itd.

Eko odbor

U školi djeluje Eko odbor u koji su uključeni profesori i po dvoje predstavnika učenika iz svakog razreda (ukupno 56 učenika) pod mentorstvom prof. Teodore Beletić. Eko odbor osmišljava i provodi aktivnosti Eko škole.

Trenutni EKO projekti škole:

EKO LAB
Znanje za održivo djelovanje

Publikacije

20 godina Eko škole i 28 godina Lumena – Teodora Beletić
Hrana mijenja svijet
Odgovorni, održivi i zdravi recepti
Uvod u održivi razvoj – T.Beletić
Odgovor na klimatske promjene – Walk the Global Walk
Klima se mijenja – Poruka odraslima
Vodič kroz “Muzej plastike 2120”
Objekti plastične ovisnosti 2020 – foto prilog
Izvještaj o radu Eko škole 2018-2019
Priručnik – Znanje_za_održivo_djelovanje – “Od_teorije_do_prakse” (CMS)

Bolji svijet je moguć...

 

Lumeni i Eko škola Gimnazija Pula

1994. godine sociološko-filozofska grupa i debatni klub „Lumeni“ s uvjerenjem da je „bolji svijet moguć i da trebamo biti promjena koju želimo vidjeti“ počinje širiti svijest o ekologiji i eko-djelovanju te poticati kreativnost mladih. Lumeni svake godine obilježavaju Dan planeta Zemlje uz sadnju stabala, mimohode upozorenja i kulturno-zabavne programe, zalažući se pritom za konkretno djelovanje kao najučinkovitiju metodu za širenje ekološke svijesti. Lumeni ostaju glavni pokretači eko aktivnosti škole do danas te je zahvaljujući njima Gimnazija Pula uključena u program Eko-škola. Gimnazija Pula uključila se u projekt Eko-škola 1999. godine te je 2001. godine postala prva Eko-škola u Istri i jedna od 19 škola prve generacije Eko-škola Republike Hrvatske. Dana 13. svibnja 2011. potvrđen joj je zlatni status međunarodne Eko-škole, a 2015. godine dijamantni status. Program eko-škole se u RH provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, Agencijom za odgoj i obrazovanje, a nacionalni koordinator je Udruga Lijepa naša. Program djelovanja sastoji se od 7 elemenata: 1. Osnivanje odbora Eko-škole, 2. Ocjena stanja okoliša, 3. Plan djelovanja, 4. Praćenje stanja i ocjenjivanje, 5. Rad prema nastavnom programu, 6. Obavješćivanje javnosti i uključivanje medija, 7. Eko kodeks. Status Eko-škole obnavlja se svake dvije godine. Cilj eko-škole je ugradnja odgoja i obrazovanja za okoliš u sve segmente odgojno-obrazovnog sustava i svakodnevni život učenika i osoblja škole koji se ostvaruje permanentno kroz nastavu i izvannastavne aktivnosti te raznu tematiku: povećanje znanja o ekološkoj krizi, zbrinjavanje otpada, ušteda vode i energije, očuvanje biološke raznolikosti, zaštitu životinja, zdrav način življenja, itd. Gimnazija Pula dio je „eko lanca“ u koji su uključeni učenici, nastavnici, roditelji, lokalna vlast, tvrtke, udruge, mediji. Surađujemo s gradskim komunalnim poduzećem Pula Herculanea d.o.o. koji su i „kumovi“ Eko škole.

U školi djeluje Eko-odbor u koji su uključeni profesori i po dvoje predstavnika učenika iz svakog razreda (ukupno 56 učenika), a eko-koordinatorica je prof. Teodora Beletić. Učenici se ekološkim temama bave kroz razne aktivnosti uz korelaciju s ostalim nastavnim predmetima. Istaknuli bi: uređivanje Eko-lista, eko modne revije, „Art-eko happening“ (otpad preinačen u estetsku kategoriju i upotrebne predmete), plesne izvedbe, koncerte, poeziju, prezentaciju udruga i klubova mladih, posjete eko imanjima, tematske i upozoravajuće šetnje gradom, suradnju s udrugom „Zelena Istra“, organizaciju brojnih predavanja, radionica i izložbi u školi i drugdje, itd. Od 2005. godine bavimo se projektom „Zdrav život – put prema održivom načinu življenja“ (projekt unaprjeđenja zdravlja u kontekstu zaštite okoliša), od 2015. uključeni smo u europski projekt „Mi jedemo odgovorno“. Eko-škola Gimnazija Pula bavi se problemom otpada, ocjenom stanja okoliša, selektivnim prikupljanjem i mjerenjem otpada, posjećuje komunalno poduzeće „Herculanea“, tvrtku „Kaštijun“ za gospodarenje otpadom i „Jadran-metal“. Zadaća je Eko-škole Gimnazije Pula odgojiti mlade generacije osjetljivima na pitanja okoliša i osposobiti ih za donošenje odluka o razvitku društva u budućnosti.

 

EKO odbor 2020./2021.

 

Povijest Lumena i Eko škole

 

U sljedećim dokumentima koji su poredani po godinama pogledajte cijelu povijest Lumena i Eko škole :

1994

1995

1996

1997

1999

2000

2001-1           2001-2

2002-1          2002-2