Menu

Korisne aplikacije
Korisne aplikacije

Potpuno besplatni lektirni naslovi, u različitim formatima za čitanje. Portal E-lektire nastao je u sklopu pilot projekta e-Škole. Želja je učenicima besplatno ponuditi lektire putem novih, digitalnih medija. Sretno s čitanjem!

Office 365 za škole. Svojim AAI@EduHR korisničkim računom prijavite se na Office365 i imajte kompletan Office u web pregledniku (Word, Powerpoint, Excel).

Ilustracija Office365

Aplikacija Sway može se pronaći na Office365 on-line servisu. Odlična je za kreiranje bogatog, internetskog sadržaja. U nekoliko klikova napravite sebi malu web stranicu i podijelite je sa ostalim kolegama.

Sway aplikacija

Ako trebate napraviti plakat, brošuru ili letak, svakako pogledajte Canva alat. S njim možete složiti oku ugodne grafičke materijale koje možete potom tiskati ili u vidu fotografije, digitalno podijeliti s onima kojima treba vaša informacija.

Aplikacija Canva

Mrežni program Bubbl us služi za kreiranje mentalnih mapa. Vrlo jednostavan i praktičan alat za korištenje.

Program Bubbl us

Festival znanosti u Gimnaziji

Datum: 30.04.2024.

Kategorija: Obavijesti


U petak 26.travnja 2024. godine učenici 2.g razreda sudjelovali su na Festivalu znanosti u sklopu kojeg je u Gimnaziji održano predavanje “Ada Lovelace i Charles Babbage – pioniri moderne tehnologije.”

Zamisli o umjetnoj inteligenciji pojavljuju se od davnih vremena, uvijek praćene bojazni da će stroj nadvladati čovjeka. Godine 1770. Wolfgang von Kempelen konstruirao je automat koji igra šah i izvodi konjićev obilazak. Na ideju stvaranja bića nalik ljudskom došla je Mary Shelley koja u svom romanu  Frankenstein, ili moderni Prometej” iz 1818. godine opisuje pokušaj znanstvenika Victora Frankensteina da stvori umjetni život.

Razvoj umjetne inteligencije započeo je u drugoj polovici dvadesetog stoljeća i vezuje se uz rad Alana Turinga, no sama ideja nastala je stotinjak godina ranije.

U 19. stoljeću dvoje iznimnih matematičara, Ada Lovelace i njezin mentor Charles Babbage, postavili su temelje računalne znanosti. Ada Lovelace, kći pjesnika Georga Byrona i barunice od Wentwortha od djetinjstva je imala najbolje učitelje i odrasla je u visoko obrazovanu djevojku širokih pogleda. Njezinu pozornost privukao je rad britanskog znanstvenika Charlesa Babbagea.  Babbage je, računajući logaritme, došao na ideju da bi sve te tablice mogle biti izračunate strojevima. Tako je nastala ideja stvaranja Diferencijalnog stroja i njegove bolje inačice, Analitičkog stroja. „Svaki set kartica napravljen za bilo koju formulu će u bilo kojem budućem trenutku ponovno izračunati formulu s bilo kojim konstantama koje su potrebne.

Tako će Analitički stroj imati vlastitu biblioteku. Svaki set kartica jednom napravljen, u bilo kojem trenutku će reproducirati izračune za koje je prvi put uređen“, opisao je Babbage svoj stroj. U primjedbama, koje su se zvale “Bilješke”, Ada Lovelace opisala je kako se Analitički stroj može programirati i dala ono što mnogi smatraju prvim računalnim programom ikada.

Adine „Bilješke“ inspirirale su Alana Turinga u radu na prvim modernim računalima tijekom drugog svjetskog rata, a Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država  krajem je sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća osmislilo programski jezik, koji je Adi u čast nazvan njezinim imenom.

Klikni i podijeli

Istaknuto

Aplikacija Škola na dlanu služi učenicima i profesorima Gimnazije Pula za brzo primanje informacija (promjene u rasporedu), generiranja suglasnosti itd. Aplikaciju su napravili učenici Gimnazije Pula.