Menu

Korisne aplikacije
Korisne aplikacije

Potpuno besplatni lektirni naslovi, u različitim formatima za čitanje. Portal E-lektire nastao je u sklopu pilot projekta e-Škole. Želja je učenicima besplatno ponuditi lektire putem novih, digitalnih medija. Sretno s čitanjem!

Office 365 za škole. Svojim AAI@EduHR korisničkim računom prijavite se na Office365 i imajte kompletan Office u web pregledniku (Word, Powerpoint, Excel).

Ilustracija Office365

Aplikacija Sway može se pronaći na Office365 on-line servisu. Odlična je za kreiranje bogatog, internetskog sadržaja. U nekoliko klikova napravite sebi malu web stranicu i podijelite je sa ostalim kolegama.

Sway aplikacija

Ako trebate napraviti plakat, brošuru ili letak, svakako pogledajte Canva alat. S njim možete složiti oku ugodne grafičke materijale koje možete potom tiskati ili u vidu fotografije, digitalno podijeliti s onima kojima treba vaša informacija.

Aplikacija Canva

Mrežni program Bubbl us služi za kreiranje mentalnih mapa. Vrlo jednostavan i praktičan alat za korištenje.

Program Bubbl us

Gimnazijalci po Europskoj uniji – 2024.

Datum: 30.03.2024.

Kategorija: Obavijesti


Prošli tjedan imali smo priliku posjetiti značajne gradove vezane za Europsku uniju. 

Putovanje je bilo iznimno edukativno, ali i opušteno. Bilo je značajno zbog posjeta raznim institucijama Europske unije. Posjetili smo Bruxelles, Luxembourg i Strasbourg. U putovanju je sudjelovalo  45 učenika trećih razreda Gimnazije Pula u pratnji profesorica Tanje Černeke i Elizabete Pavlović. Putovanje je trajalo od 16. do 22. ožujka 2024. godine. 

 

Nakon dugih dvanaest sati putovanja terensku nastavu započeli smo posjetom “Luxembourg Science Center-u” koji nudi različite edukativne i zabavne aktivnosti vezane uz znanost i tehnologiju. Imali smo priliku sudjelovati u eksperimentima, istraživati interaktivne izložbe, pratiti predavanja i radionice te istražiti svijet tehnologije, fizike, kemije i drugih znanstvenih disciplina na zanimljiv način. U popodnevnim satima u Luxembourgu istraživali smo povijesne i kulturne znamenitosti grada.  

 

Drugi dan našeg putovanja posjetili smo Waterloo, mjesto koje je postalo poznato zbog bitke kod Waterlooa 1815. godine, koja je značajno utjecala na povijest Europe. Imali smo priliku posjetiti mjesta povezana s bitkom poput muzeja i spomenika te istražiti bogatu povijest ovog

područja. Također, taj isti dan doputovali smo u Bruxelles te posjetili “Parlamentarium” u kojemu smo kroz interaktivne aktivnosti saznali više o povijesti nastanka i radu Europske Unije.  

 

Treći dan nastavili smo s upoznavanjem institucija Europske Unije započevši dan posjetom Europskom Parlamentu. Imali smo sastanak s hrvatskim zastupnicima Valterom Flegom i Predragom Fredom Matićem koji su podijelili s nama iskustva rada u Parlamentu i pobliže nas informirali o važnosti naše nadnacionalne zajednice. U njihovoj smo pratnji razgledali posjetiteljima dostupne prostorije Parlamenta. Potom smo posjetili “Experience Europe” gdje smo interaktivnim sadržajem saznali više o radu Europske Komisije. Također smo posjetili modernističku građevinu “Atomium”, koja je jedna od najpoznatijih simbola Bruxellesa i Belgije još od 1958. godine kada je skulptura u obliku velike molekule u mjerili 1: 150 milijardi izgrađena u čast svjetske izložbe EXPO. 

U neposrednoj blizini je i tematski park  “Mini-Europa” u čijem su sastavu najpoznatija arhitektonska djela država članica Europske Unije, njih čak 300. Republiku Hrvatsku predstavlja građevina Crkva sv. Marka. Građevine su napravljene u mjerilu 1:25. 

 

Četvrti dan putovanja posjetili smo „MIM“, muzej glazbala u Bruxellesu u kojemu smo vidjeli i čuli razna povijesna i moderna glazbala, izloženo je čak 8 000 glazbala iz Europe i Svijeta, impresivno! 

U popodnevnim satima naše putovanje nastavili smo putovanjem u Strasbourg. Ondje smo stigli u večernjim satima te smo se uputili u šetnju prema njemačkom gradiću Khelu. Time smo, nakratko, prešli preko mosta i rijeke Rajne iz Francuske u Njemačku i dali na važnosti mjestu pomirbe nekada zaraćenih država i miru, najvećem postignuću EU. Boravak smo obilježili fotografirajući se na pješačkom mostu “Mimram”, u tzv. “Vrtu Dviju obala”.  

 

Petog dana smo razgledavali Strasbourg  pješice i vožnjom brodom rijekom Ill. 

Posjetili smo Vijeće Europe, dobili puno informacija o radu i važnosti VE, pozdraviti su nas došli Veleposlanik Hrvatske gospodin Toma Galli te predstavnicu iz Suda za Ljudska prava, te smo od njih, “iz prve ruke”, slušali o radu VE i Sudu, njihovoj ulozi, važnosti. 

U Vijeću Europe posjet smo završili fotografirajući se uz skulpturu “Gimnastičarke”, poklon Republike Hrvatske umjetnika Vaska Lipovca.  

 

Tijekom putovanja i savladavanja brojnih kilometara između destinacija naše profesorice su nas “držale budnima” radionicama i testovima koje smo rješavali i temama o kojima smo debatirali.  

Putovanje je bilo izrazito zanimljivo iskustvo koje nas je sve educiralo o radu institucija Europske unije i Europe uopće. Pritom smo se jako dobro zabavili i mnogo toga naučili.   

 

                                                                                                                                      Učenica: Emina Hadžić  

 

Klikni i podijeli

Istaknuto

Aplikacija Škola na dlanu služi učenicima i profesorima Gimnazije Pula za brzo primanje informacija (promjene u rasporedu), generiranja suglasnosti itd. Aplikaciju su napravili učenici Gimnazije Pula.