Menu

Korisne aplikacije
Korisne aplikacije

Potpuno besplatni lektirni naslovi, u različitim formatima za čitanje. Portal E-lektire nastao je u sklopu pilot projekta e-Škole. Želja je učenicima besplatno ponuditi lektire putem novih, digitalnih medija. Sretno s čitanjem!

Office 365 za škole. Svojim AAI@EduHR korisničkim računom prijavite se na Office365 i imajte kompletan Office u web pregledniku (Word, Powerpoint, Excel).

Ilustracija Office365

Aplikacija Sway može se pronaći na Office365 on-line servisu. Odlična je za kreiranje bogatog, internetskog sadržaja. U nekoliko klikova napravite sebi malu web stranicu i podijelite je sa ostalim kolegama.

Sway aplikacija

Ako trebate napraviti plakat, brošuru ili letak, svakako pogledajte Canva alat. S njim možete složiti oku ugodne grafičke materijale koje možete potom tiskati ili u vidu fotografije, digitalno podijeliti s onima kojima treba vaša informacija.

Aplikacija Canva

Mrežni program Bubbl us služi za kreiranje mentalnih mapa. Vrlo jednostavan i praktičan alat za korištenje.

Program Bubbl us

Jurica Pavičić razgovarao s polaznicima Novinarske grupe o korupciji

Datum: 09.12.2019.

Kategorija: Knjižnica, Obavijesti


U ponedjeljak, 9. prosinca, odmah nakon zanimljivog nastupa na sajmu knjiga u sklopu programa za učenike, polaznici Novinarske grupe upoznali su nagrađivanog novinara i književnika Juricu Pavičića, prošetali zajedno s njim do galerije Cvajner te u ugodnom ambijentu razgovarali o manje ugodnoj, ali važnoj temi – korupciji. Konkretno, tema susreta bila je “Kako nas korupcija ubija?”.

U podužem razgovoru koji je Pavičić započeo pitajući učenike što misle je li navedeni primjer korupcija ili nije (“je li dar liječniku prije operacije korupcija?”, “je li dar liječniku nakon operacije korupcija?”) učenici su proširili svoje spoznaje o ovoj raširenoj pojavi u našem društvu, ali i upoznali se s pojmovima poput klijentelizma, nepotizma, mobinga i ucjene. Dotakli smo se korupcije u sustavima poput zdravstva i pravosuđa, lokalne i državne vlasti, ali i korupcije u novinarstvu. Više o ovom zanimljivom i edukativnom razgovoru, o tome zašto nas korupcija u konačnici košta više, ali i kako ju se može suzbiti, čitat ćete u drugom broju učeničke publikacije Žurnal.

Za prvi broj Žurnala, koji su mu učenici nakon susreta poklonili, Pavičić je rekao: “Jako dobar list radite – vizualno je dobar, grafički je dobar, članci su zanimljivi, pregledan je i samo naprijed!”

Susret s Pavičićem, kojem je prisustvovao i Pavičićev kolega novinar Zoran Angeleski, inače sumentor Novinarske grupe, organizirala je knjižničarka i voditeljica Novinarske grupe Ivana Petrinić.

Klikni i podijeli

Istaknuto

Aplikacija Škola na dlanu služi učenicima i profesorima Gimnazije Pula za brzo primanje informacija (promjene u rasporedu), generiranja suglasnosti itd. Aplikaciju su napravili učenici Gimnazije Pula.