Menu

Korisne aplikacije
Korisne aplikacije

Potpuno besplatni lektirni naslovi, u različitim formatima za čitanje. Portal E-lektire nastao je u sklopu pilot projekta e-Škole. Želja je učenicima besplatno ponuditi lektire putem novih, digitalnih medija. Sretno s čitanjem!

Office 365 za škole. Svojim AAI@EduHR korisničkim računom prijavite se na Office365 i imajte kompletan Office u web pregledniku (Word, Powerpoint, Excel).

Ilustracija Office365

Aplikacija Sway može se pronaći na Office365 on-line servisu. Odlična je za kreiranje bogatog, internetskog sadržaja. U nekoliko klikova napravite sebi malu web stranicu i podijelite je sa ostalim kolegama.

Sway aplikacija

Ako trebate napraviti plakat, brošuru ili letak, svakako pogledajte Canva alat. S njim možete složiti oku ugodne grafičke materijale koje možete potom tiskati ili u vidu fotografije, digitalno podijeliti s onima kojima treba vaša informacija.

Aplikacija Canva

Mrežni program Bubbl us služi za kreiranje mentalnih mapa. Vrlo jednostavan i praktičan alat za korištenje.

Program Bubbl us

Kako u vrijeme karantene do knjiga za čitanje iz užitka

Datum: 27.03.2020.

Kategorija: Knjižnica


CARNET je osigurao svim učenicima i nastavnicima da putem portala e-Lektire dođu do većine lektira, ali što je s nelektirnim naslovima? S čitanjem knjiga iz užitka?

U posljednjih nekoliko godina u gimnazijskoj knjižnici izgrađen je skroman fond nelektirnih naslova različitih žanrova prilagođenih različitoj dobi i interesima učenika. Mnogi su se učenici i nastavnici rado zaustavljali pred tom policom te, istražujući je, razvijali svoju čitateljsku pismenost.

Kako u vrijeme karantene doći do nelektirnih naslova?

Vaša školska knjižnica nije digitalna te – u digitalnom ili e-obliku – ne možete preuzeti niti jednu knjigu. No tu uslugu svim građanima starijima od 15 godina nudi Gradska knjižnica i čitaonica Pula. Zbog iznimne situacije aktivaciju korisničkog računa i korištenja e-knjiga omogućili su i onima koji još nisu uplatili ili obnovili članarinu.

Uređaji za čitanje e-knjiga zovu se e-čitači

Većina vas učenika (ali i većina odraslih) nema e-čitač pa e-lektire uglavnom čitate preko mobitela, tableta ili s računala. Oni mogu poslužiti za čitanje u hitnim slučajevima, ali za čitanje e-knjiga pogodniji su specijalizirani uređaji tzv. e-čitači.

I, ne bojte se. E-čitač nikad neće ugroziti tiskanu knjigu. Zašto? Zato jer su to dva potpuno različita medija za prenošenje teksta i informacija koji služe za vrlo različite potrebe.

Prednosti e-čitača:

 • klikom na riječ dobivate njeno značenje
 • klikom na citat prenosite citat u svoj program za uređivanje teksta
 • možete vidjeti i što su drugi čitatelji pocrtavali
 • digitalna tinta ne umara oči i čitkija je na suncu
 • dobro dođu u karanteni kada ne možemo šetati knjižnicom.

Prednosti tiskane knjige:

 • možete ju brzo prelistati od početka do kraja
 • možete se zaustaviti na nekom naslovu, pogledati hrbat i omot
 • možete okrenuti na stražnju koricu pa vidjeti par riječi o autoru ili recenziju
 • možete šetati knjižnicom i svaku knjigu uzeti u ruku
 • ne može se isprazniti baterija
 • ima veću kolekcionarsku vrijednost (potpisane knjige, prva izdanja).

Obogatite slobodno vrijeme provedeno u karanteni u čitanju e-knjiga iz užitka koje vam nudi Gradska knjižnica, a ako imate bilo kakvih pitanja, javite nam se putem usluge Pitaj knjižničara i rado ćemo vam pomoći.

Klikni i podijeli

Istaknuto

Aplikacija Škola na dlanu služi učenicima i profesorima Gimnazije Pula za brzo primanje informacija (promjene u rasporedu), generiranja suglasnosti itd. Aplikaciju su napravili učenici Gimnazije Pula.