Menu

Korisne aplikacije
Korisne aplikacije

Potpuno besplatni lektirni naslovi, u različitim formatima za čitanje. Portal E-lektire nastao je u sklopu pilot projekta e-Škole. Želja je učenicima besplatno ponuditi lektire putem novih, digitalnih medija. Sretno s čitanjem!

Office 365 za škole. Svojim AAI@EduHR korisničkim računom prijavite se na Office365 i imajte kompletan Office u web pregledniku (Word, Powerpoint, Excel).

Ilustracija Office365

Aplikacija Sway može se pronaći na Office365 on-line servisu. Odlična je za kreiranje bogatog, internetskog sadržaja. U nekoliko klikova napravite sebi malu web stranicu i podijelite je sa ostalim kolegama.

Sway aplikacija

Ako trebate napraviti plakat, brošuru ili letak, svakako pogledajte Canva alat. S njim možete složiti oku ugodne grafičke materijale koje možete potom tiskati ili u vidu fotografije, digitalno podijeliti s onima kojima treba vaša informacija.

Aplikacija Canva

Mrežni program Bubbl us služi za kreiranje mentalnih mapa. Vrlo jednostavan i praktičan alat za korištenje.

Program Bubbl us

Obilježavanje Svjetskog dana voda 22.3.2023.

Datum: 23.03.2023.

Kategorija: Obavijesti


Ambasadori juniori su danas posjetili izvor vode Nimfeja koji je bio presudan da u neka davna vremena baš se na tom mjestu podigne naselje koje danas znamo kao Pulu. „Polaj“, u značenju izvor vode bilo je možda i presudno za naziv ovog našeg grada. Voda iz Nimfeja za vodoopskrbu stanovništva se koristila do 1985. godine, dok se danas voda iz izvora koristi za zalijevanje gradskih parkova i zelenih površina.

Podzemna fauna izvora prvi puta je zabilježena 2008. godine, kada je izvor istražio Branko Jalžić poznati hrvatski biopeleolog i speloronilac. Smatra se da ista tamo pojavila tek nakon što je izvor natkriven čime su stvoreni pravi špiljski uvjeti, odnosno kada je nestao utjecaja danjeg svijetla i zavladala tama. Pri istraživanjima podzemne faune izvora Nimfej pronađena je čovječja ribica, jedina vrsta europskog vodozemca koja se prilagodila životu u podzemlju i potpunoj tami.

Hrvatska je među vodećim zemlja EU po vodnom bogatstvu ali u nekim dijelovima svijeta, nažalost, situacija je alarmantna te je stoga ove godine u fokusu osiguranje pristupa vodi za ljudsku potrošnju kao i održivo upravljanje vodama jer, kako navodi UN, oko 2,2 milijarde ljudi u svijetu još uvijek nema pristup vodi.

 

Dobriša Cesarić

S L A P

Teče i teče,teče jedan slap;

Što u njemu znači moja mala kap?

 

Gle, jedna duga u vodi se stvara,

I sja i dršće u hiljadu šara.

 

Taj san u slapu da bi mogo sjati,

I moja kaplja pomaže ga tkati.

Ovo je bila naša poveznica etike, sata razrednika i poziva UN za zajedničkim
djelovanjem u očuvanju voda…jer one život znače, zar ne?!

Klikni i podijeli

Istaknuto

Aplikacija Škola na dlanu služi učenicima i profesorima Gimnazije Pula za brzo primanje informacija (promjene u rasporedu), generiranja suglasnosti itd. Aplikaciju su napravili učenici Gimnazije Pula.