Menu

Korisne aplikacije
Korisne aplikacije

Potpuno besplatni lektirni naslovi, u različitim formatima za čitanje. Portal E-lektire nastao je u sklopu pilot projekta e-Škole. Želja je učenicima besplatno ponuditi lektire putem novih, digitalnih medija. Sretno s čitanjem!

Office 365 za škole. Svojim AAI@EduHR korisničkim računom prijavite se na Office365 i imajte kompletan Office u web pregledniku (Word, Powerpoint, Excel).

Ilustracija Office365

Aplikacija Sway može se pronaći na Office365 on-line servisu. Odlična je za kreiranje bogatog, internetskog sadržaja. U nekoliko klikova napravite sebi malu web stranicu i podijelite je sa ostalim kolegama.

Sway aplikacija

Ako trebate napraviti plakat, brošuru ili letak, svakako pogledajte Canva alat. S njim možete složiti oku ugodne grafičke materijale koje možete potom tiskati ili u vidu fotografije, digitalno podijeliti s onima kojima treba vaša informacija.

Aplikacija Canva

Mrežni program Bubbl us služi za kreiranje mentalnih mapa. Vrlo jednostavan i praktičan alat za korištenje.

Program Bubbl us

Obilježavanje ‘XXI. Tjedna talijanskog jezika u svijetu’ u našoj Gimnaziji Pula

Datum: 05.11.2021.

Kategorija: Obavijesti


Razredi 1.B, 1.C, 1.F, 2.F, 2.D, 3.D i 4.F su  u tjednu od 18. do 24. listopada 2021. godine sudjelovali,  uz pratnju njihovih profesorica talijanskog jezika (Virna Buršić, Karin Bolković i Paola Živolić Zec),  na “Putovanju po Italiji” u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula u sklopu FLIT-a, Festivala talijanske književnosti.

Terenska nastava organizirana je u tjednu kada se diljem svijeta slavi talijanski jezik – La settimana della lingua italiana –   i koja je imala i “tajni” zadatak: učenici podijeljeni u grupe od po tri učenika svaka, istražili su regije Italije i pokušali zapamtiti što više pročitanih informacija  na dvadeset ilustriranih panela:

od važnih imena poznatih talijanskih osoba, do predivnih mjesta Italije, imena regija, kulinarskih delicija,…

Što su to zapamtili naši učenici na “Putovanju po Italiji”?

Putovanje se potom nastavilo  virtualnom šetnjom po predivnoj Firenci  gdje su učenici posjetili rodnu kuću Dantea Alighierija, danas muzej pod imenom “La casa di Dante”.

U Zajednici Talijana Pula, svima poznata kao Circolo – Comunità degli Italiani di Pola, učenici su se približili životu najvažnijeg talijanskog renesansnog pjesnika, Dantea Alighierija, čija se sedamstota obljetnica smrti obilježava diljem svijeta ove godine, 2021.

Spoznali su važne informacije o njegovom književnom stvaralaštvu, koliko se zalagao za njegov rodni grad, važnosti istine i pravde te o njegovoj etičko političkoj svijesti, a ponešto i o ljubavnom životu.

Učenici i učitelji su imali mogućnost uživati u galeriji umjetničkih radova slikara Francesca Carbonea koja  kroz sedamdeset i osam djela prikazuje ilustracije Danteovog Pakla. Odluka da Dantea proslavimo izložbom i katalogom ilustracija inspiriranih prvim od tri dijela Božanstvene komedije nastala je, kako doznajemo, na sastanku u domu autora koji je, čitajući Danteove stihove, instinktivno skicirao niz opisnih scena i pretvorio ih u čudesna umjetnička djela.

Učenici i profesori, koji su iskoristili priliku i uživali u razgledavanju posebnih ilustracija, imali su mogućnost svoje vlastite, instinktivne, slike Pakla predočiti si na drugačiji način, očima autora izložbe.

 

Klikni i podijeli

Istaknuto

Aplikacija Škola na dlanu služi učenicima i profesorima Gimnazije Pula za brzo primanje informacija (promjene u rasporedu), generiranja suglasnosti itd. Aplikaciju su napravili učenici Gimnazije Pula.