Menu

Korisne aplikacije
Korisne aplikacije

Potpuno besplatni lektirni naslovi, u različitim formatima za čitanje. Portal E-lektire nastao je u sklopu pilot projekta e-Škole. Želja je učenicima besplatno ponuditi lektire putem novih, digitalnih medija. Sretno s čitanjem!

Office 365 za škole. Svojim AAI@EduHR korisničkim računom prijavite se na Office365 i imajte kompletan Office u web pregledniku (Word, Powerpoint, Excel).

Ilustracija Office365

Aplikacija Sway može se pronaći na Office365 on-line servisu. Odlična je za kreiranje bogatog, internetskog sadržaja. U nekoliko klikova napravite sebi malu web stranicu i podijelite je sa ostalim kolegama.

Sway aplikacija

Ako trebate napraviti plakat, brošuru ili letak, svakako pogledajte Canva alat. S njim možete složiti oku ugodne grafičke materijale koje možete potom tiskati ili u vidu fotografije, digitalno podijeliti s onima kojima treba vaša informacija.

Aplikacija Canva

Mrežni program Bubbl us služi za kreiranje mentalnih mapa. Vrlo jednostavan i praktičan alat za korištenje.

Program Bubbl us

Obilježen Dan borbe protiv homo/bi/trans-fobije

Autor: Boris Pein

Datum: 17.05.2022.

Kategorija: Obavijesti


S ciljem jačanja svijesti o nužnosti borbe protiv diskriminacije i mržnje prema osobama homoseksualne orijentacije te prema transrodnim osobama, diljem svijeta obilježava se 17. svibnja kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije.

Datum 17. svibnja kao dan obilježavanja odabran je jer je na taj dan 1990. godine homoseksualnost uklonjena kao bolest iz Međunarodne klasifikacije bolesti Svjetske zdravstvene organizacije.

Učenici 2. b razreda obilježili su dan izlaganjem informativnih plakata te prezentacijom o mitovima i predrasudama o LGBTIQ+ osobama u hodniku škole.

Informativni plakati u hodniku škole

Ulomak iz prezentacije Mitovi o LGBTIQ osobama (autorica Lucija Peternel)

 

Podsjetimo, homo/bi/trans-fobija označava iracionalan strah, mržnju, predrasude ili diskriminaciju prema osobama ne-heteroseksualne spolne orijentacije ili transrodnim osobama, uključujući i osobe koje su tako percipirane. Smatra se da se homofobija, bifobija i transfobija temelje na predrasudama, nerazumijevanju, netočnim informacijama i stereotipima koji često imaju duboka društvena, vjerska, povijesna, kulturna ili druga opravdanja.  

Upravo kroz edukaciju (upoznavanjem sa znanstvenim spoznajama i osvješćivanjem predrasuda) i otvoreni razgovor stvara se prostor za smanjenje homo/bi/trans-fobije u društvu.

Na poveznicama su dostupne brošure udruga LORI i Iskorak:

Volim te bez ali, priručnik za roditelje LGBT osoba

Priručnik za nastavnike i stručne suradnike/ice o suzbijanju homofobije u školama

Šalji dalje, priručnik za mlade

Put u prosTRANStvo, brošura o transrodnosti

 

 

Klikni i podijeli

Istaknuto

Aplikacija Škola na dlanu služi učenicima i profesorima Gimnazije Pula za brzo primanje informacija (promjene u rasporedu), generiranja suglasnosti itd. Aplikaciju su napravili učenici Gimnazije Pula.