Menu

Korisne aplikacije
Korisne aplikacije

Potpuno besplatni lektirni naslovi, u različitim formatima za čitanje. Portal E-lektire nastao je u sklopu pilot projekta e-Škole. Želja je učenicima besplatno ponuditi lektire putem novih, digitalnih medija. Sretno s čitanjem!

Office 365 za škole. Svojim AAI@EduHR korisničkim računom prijavite se na Office365 i imajte kompletan Office u web pregledniku (Word, Powerpoint, Excel).

Ilustracija Office365

Aplikacija Sway može se pronaći na Office365 on-line servisu. Odlična je za kreiranje bogatog, internetskog sadržaja. U nekoliko klikova napravite sebi malu web stranicu i podijelite je sa ostalim kolegama.

Sway aplikacija

Ako trebate napraviti plakat, brošuru ili letak, svakako pogledajte Canva alat. S njim možete složiti oku ugodne grafičke materijale koje možete potom tiskati ili u vidu fotografije, digitalno podijeliti s onima kojima treba vaša informacija.

Aplikacija Canva

Mrežni program Bubbl us služi za kreiranje mentalnih mapa. Vrlo jednostavan i praktičan alat za korištenje.

Program Bubbl us

Održana razmjena učenika s Hrvatskom školom Miroslava Krleže iz Pečuha

Datum: 23.10.2023.

Kategorija: Obavijesti


Suradnja između Hrvatske škole Miroslava Krleže iz Pečuha (puni naziv ustanove je Hrvatski vrtić, osnovna škola, gimnazija i učenički dom Miroslava Krleže) i Gimnazije Pula započela je u ožujku 2019. godine, a prva razmjena učenika ostvarena je u lipnju 2022. godine. Ove godine ostvarili smo drugu razmjenu učenika. Ideja razmjene učenika nastala je s ciljem upoznavanja Hrvata koji žive izvan Republike Hrvatske, odnosno u Pečuhu i široj okolici.

Početkom lipnja ove godine, ugostili smo šest učenika nultog razreda i dva nastavnika iz Pečuha. Učenici su bili smješteni u obiteljima naših učenika kako bi što više slušali izvorne govornike i razgovarali s njima.

Nastavnici Aktiva hrvatskog jezika osmislili su zanimljiv program kako bi se učenici iz Pečuha bolje upoznali s jezikom i hrvatskom kulturnom baštinom. Učenici su pritom slušali nastavu na hrvatskom jeziku, upoznali se s našim gradom, ali i okolnim mjestima, igrali odbojku na pijesku, kupali se i sunčali…

Uzvratili smo posjet od 25. do 29. rujna 2023. godine. Naših šest učenika bilo je smješteno u učeničkom domu koji je u sastavu Hrvatske škole, odnosno centra s vrtićem, osnovnom školom i gimnazijom. Naših šest učenika putovalo je uz pratnju dviju nastavnica, a učenicima je škola snosila troškove prijevoza.

Domaćini su nas dočekali s predivnim kulturno-umjetničkim programom, pokazali nam brojne znamenitosti Pečuha, posebno kulturnu četvrt „Zsolnay”, a posjetili smo i nekoliko hrvatskih institucija (Hrvatski klub August Šenoa, Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj, Hrvatsko kazalište Pečuh). Imali smo priliku i poslušati predstavljanje pjesničke zbirke Age Magušić, Putokazi sjećanja. Posjetili smo i obližnje mjesto Šikloš te Šiklošku tvrđavu, a imali smo priliku  kuglati u Harkanju. Gotovo svake večeri učenici su igrali odbojku u školskoj dvorani zajedno s drugim učenicima koji borave u domu, a nakon toga bi zapjevali i hrvatske hitove.

Klikni i podijeli

Istaknuto

Aplikacija Škola na dlanu služi učenicima i profesorima Gimnazije Pula za brzo primanje informacija (promjene u rasporedu), generiranja suglasnosti itd. Aplikaciju su napravili učenici Gimnazije Pula.