Menu

Korisne aplikacije
Korisne aplikacije

Potpuno besplatni lektirni naslovi, u različitim formatima za čitanje. Portal E-lektire nastao je u sklopu pilot projekta e-Škole. Želja je učenicima besplatno ponuditi lektire putem novih, digitalnih medija. Sretno s čitanjem!

Office 365 za škole. Svojim AAI@EduHR korisničkim računom prijavite se na Office365 i imajte kompletan Office u web pregledniku (Word, Powerpoint, Excel).

Ilustracija Office365

Aplikacija Sway može se pronaći na Office365 on-line servisu. Odlična je za kreiranje bogatog, internetskog sadržaja. U nekoliko klikova napravite sebi malu web stranicu i podijelite je sa ostalim kolegama.

Sway aplikacija

Ako trebate napraviti plakat, brošuru ili letak, svakako pogledajte Canva alat. S njim možete složiti oku ugodne grafičke materijale koje možete potom tiskati ili u vidu fotografije, digitalno podijeliti s onima kojima treba vaša informacija.

Aplikacija Canva

Mrežni program Bubbl us služi za kreiranje mentalnih mapa. Vrlo jednostavan i praktičan alat za korištenje.

Program Bubbl us

Posjet izložbi „Avari i Slaveni južno od Drave“

Autor: Dejan Zelenak

Datum: 14.09.2021.

Kategorija: Obavijesti


U utorak 14. rujna, učenici 2.f razreda Gimnazije Pula, u sklopu redovne nastave i pod vodstvom nastavnika povijesti Alena Tafre, posjetili su gostujuću izložbu „Avari i Slaveni južno od Drave“ u muzejsko-galerijskom prostoru Sv. Srca u Puli.

Vrijedna građa izložena na izložbi potječe iz fundusa brojnih hrvatskih muzeja, ali i iz privatnih zbirki, no na izložbi se kroz pisanu riječ, izloženu na panoima uz kvalitetne fotografije, može saznati i o ostalim vrijednim predmetima koji potječu s tla Hrvatske, a koji su pohranjeni u inozemnim muzejima.

Izloženi su brojni originali, faksimili (kopije) i rekonstrukcije. Na taj je način cjelovito prikazan način života Avara i Slavena na prostoru Panonske nizine (ili Karpatske kotline) kroz više stoljeća ranog srednjeg vijeka. Izložba izvrsno ilustrira i dopunjuje kurikularne teme poput velike seobe naroda i rane hrvatske povijesti od 7. do 9. stoljeća. Dobar dio izloženih artefakata ukazuje na snažne međusobne utjecaje avarske, slavenske, germanske (npr. franačke, langobardske, gepidske) i bizantske kulture.

Izloženi predmeti najvećim su dijelom s područja Slavonije, ali također i iz raznih drugih dijelova Hrvatske, uključujući tu i dva artefakta s područja Istre (dijelovi pojasa iz Novigrada i Nezakcija).

Učenici su mogli upoznati izgled naselja i nastambe, grobnu arhitekturu i vjerovanja, društvenu organizaciju, gospodarski život, pripremu hrane, život žena i ratnika.

Izloženi su tako poljoprivredni alati, vedra, keramika, noževi, igle, iglenice, čavli, kovački kalupi, okovi, lanci, kresiva, kremenje, pršljenovi, češljevi, propletači i drugi zanatski artefakti. Naročito je atraktivan nakit i drugi manji metalni predmeti: narukvice, prstenje, fibule, naušnice, ogrlice, privjesci, torkves, kopče i dijelovi pojasnih garnitura. Naravno, izloženo je i razno oružje: mačevi, bodeži, dugi bojni noževi, sablje, sjekire, koplja, lukovi i strelice, kao i jahačka oprema: sedla, stremenje i remenje, konjske orme i dr.

Tijekom posjeta izložbi, uz poštovanje epidemioloških mjera, kvalitetno i informativno stručno vodstvo pružila nam je kustosica Dunja Martić Štefan.

Ovu zanimljivu izložbu posjetit će u četvrtak i 2.g razred.

 

Klikni i podijeli

Istaknuto

Aplikacija Škola na dlanu služi učenicima i profesorima Gimnazije Pula za brzo primanje informacija (promjene u rasporedu), generiranja suglasnosti itd. Aplikaciju su napravili učenici Gimnazije Pula.