Menu

Korisne aplikacije
Korisne aplikacije

Potpuno besplatni lektirni naslovi, u različitim formatima za čitanje. Portal E-lektire nastao je u sklopu pilot projekta e-Škole. Želja je učenicima besplatno ponuditi lektire putem novih, digitalnih medija. Sretno s čitanjem!

Office 365 za škole. Svojim AAI@EduHR korisničkim računom prijavite se na Office365 i imajte kompletan Office u web pregledniku (Word, Powerpoint, Excel).

Ilustracija Office365

Aplikacija Sway može se pronaći na Office365 on-line servisu. Odlična je za kreiranje bogatog, internetskog sadržaja. U nekoliko klikova napravite sebi malu web stranicu i podijelite je sa ostalim kolegama.

Sway aplikacija

Ako trebate napraviti plakat, brošuru ili letak, svakako pogledajte Canva alat. S njim možete složiti oku ugodne grafičke materijale koje možete potom tiskati ili u vidu fotografije, digitalno podijeliti s onima kojima treba vaša informacija.

Aplikacija Canva

Mrežni program Bubbl us služi za kreiranje mentalnih mapa. Vrlo jednostavan i praktičan alat za korištenje.

Program Bubbl us

Posjet kaštelu Morosini-Grimani (projekt ASOC / video)

Datum: 17.06.2021.

Kategorija: Obavijesti


Ovim putem želimo zahvaliti Javnoj ustanovi Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove te Općini Svetvinčenat na organizaciji i sponzorstvu ovog posjeta.

„U školi otvorene kohezije“ projekt je Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. U okviru tog projekta proučavali smo drugi projekt pod imenom KulTERRA – Revitalizacija istarskih kaštela Morosini – Grimani i Petrapilosa. Mi smo tim Kaštelovci iz Gimnazije Pula (Jana Raguž, Lara Nikolić, Eni Baf, Ardita Ćenaj, Anja Bakić, te mentori prof. Kalčić i prof. Vujačić) te je ovo reportaža o našem posjetu kaštela Morosini-Grimani u Svetvinčentu dana 2. lipnja 2021. godine. U nastavku pogledajte i video.

Svetvinčenat, jedan od istarskih dragulja srednjovjekovne baštine, dobio je novo ruho posljednjih nekoliko godina. Za udisaj novog života Svetvinčenta, posebno kroz manifestacije, povijesne lokacije i novih turističkih ponuda, u dijelu je zaslužan projekt KulTERRA. Kaštel Morosini-Grimani, jedan od najbolje očuvanih kaštela na našem malom poluotoku, privlači pogled turista i mještana s njegovim kulama i mističnosti vremena. Kaštel je konačno otvorio svoje kamene zidine javnosti u obnovljenom izdanju. 

Nakon nekoliko on-line susreta tijekom kojih smo istraživali projekt i prikupljali informacije, na red je napokon došao posjet kaštelu. Na ulazu u kaštel, dočekali su nas voditelj projekta Igor Macan i stručna suradnica Matea Stanić te Anamaria Škopac Pamić, djelatnica ustanove Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove. U sobi za sastanke voditelj Macan i suradnica Stanić rekli su nam nešto više o tome kako je proces pisanja i realiziranja projekta tekao. Nakon toga slijedila su naša pitanja.

Projekt je proveo skoro 3. godine u pripremi, ali se sanjalo o obnovi dugo prije toga. Jedan od problema s pisanjem projekta za EU fondove jest mali općinski proračun vrijedan 7 milijuna kuna – od kojeg se samo 1 milijun prepušta kulturi. S velikim trudom i upornošću, projekt vrijedan 22,5 milijuna je uspio oživjeti. Cilj projekta je bio samoodrživost i obnova Kaštela. Glavni projektni elementi su: obnova (građevina, rekonstrukcija), multimedijalno uređenje, opremanje i dizajn interijera.

S projektom financirane su nove predstave, manifestacije, brošure, nova web stranica i aplikacije te nabava novih kostima. U kaštelu se nalazi kolekcija od 150 eksponata, koja uključuje mačeve i oklope – na posudbu Kaštelu je svoju kolekciju dao lokalni kolekcionar, ali kaštel ima svoju vlastitu kolekciju. Tijekom našeg posjeta, posjetili smo multimedijalnu izložbu, koja sadrži zabavne interaktivne igre koje možete igrati i prikaz povijesti kaštela kroz 3D mapping, video montažu i naraciju.

Na kraju posjeta zabavili smo se uz igru Escape Castle Svetvinčenat. Tristo godina unazad, nepoznati vitez pobijedio je na turniru. Odbivši preuzeti nagradu i otkriti svoj identitet, odjahao je ostavivši iza sebe legendu i 7 viteških iskušenja, odnosno zagonetki.

Escape Castle Svetvinčenat obuhvaća prostor cijelog kaštela Morosini-Grimani, info punkt, sve 3 kule, tamnicu, oružarnicu i tron. Završetak i pobjeda dolazi sa izvlačenjem mača iz kamena. Zabavili smo se tijekom našeg posjeta, ali smo također naučili mnogo toga i preporučamo vam da posjetite to prekrasno mjesto.

Klikni i podijeli

Istaknuto

Aplikacija Škola na dlanu služi učenicima i profesorima Gimnazije Pula za brzo primanje informacija (promjene u rasporedu), generiranja suglasnosti itd. Aplikaciju su napravili učenici Gimnazije Pula.