Menu

Korisne aplikacije
Korisne aplikacije

Potpuno besplatni lektirni naslovi, u različitim formatima za čitanje. Portal E-lektire nastao je u sklopu pilot projekta e-Škole. Želja je učenicima besplatno ponuditi lektire putem novih, digitalnih medija. Sretno s čitanjem!

Office 365 za škole. Svojim AAI@EduHR korisničkim računom prijavite se na Office365 i imajte kompletan Office u web pregledniku (Word, Powerpoint, Excel).

Ilustracija Office365

Aplikacija Sway može se pronaći na Office365 on-line servisu. Odlična je za kreiranje bogatog, internetskog sadržaja. U nekoliko klikova napravite sebi malu web stranicu i podijelite je sa ostalim kolegama.

Sway aplikacija

Ako trebate napraviti plakat, brošuru ili letak, svakako pogledajte Canva alat. S njim možete složiti oku ugodne grafičke materijale koje možete potom tiskati ili u vidu fotografije, digitalno podijeliti s onima kojima treba vaša informacija.

Aplikacija Canva

Mrežni program Bubbl us služi za kreiranje mentalnih mapa. Vrlo jednostavan i praktičan alat za korištenje.

Program Bubbl us

POSJET PEČUHU I HRVATSKOJ ŠKOLI „MIROSLAV KRLEŽA”

Autor: Meri Šimunov

Datum: 05.10.2022.

Kategorija: Obavijesti


Suradnja s Hrvatskom školom M. Krleže iz Pečuha započela je u ožujku 2019. godine, ali prava suradnja, odnosno razmjena učenika ostvarena je ove kalendarske godine. Cilj ove suradnje je upoznati se s Hrvatima koji žive izvan Republike Hrvatske, odnosno u Pečuhu i široj okolici, a žele bolje upoznati hrvatski jezik, kulturu, običaje i povijest.

Početkom lipnja ugostili smo šest učenika i dva nastavnika iz Pečuha. Učenici su bili smješteni u obiteljima naših učenika kako bi što više slušali izvorne govornike i razgovarali s njima. Nastavnici Aktiva hrvatskog jezika osmislili su zanimljiv program kako bi se učenici iz Pečuha bolje upoznali s jezikom i hrvatskom kulturnom baštinom. Učilo se, šetalo gradom, igralo, kuhalo, išlo na izlete, a o svemu ste detaljnije mogli čitati na mrežnoj stranici škole.

Uzvratili smo posjet od 26. do 30. rujna 2022. i tako ostvarili prvu razmjenu učenika Gimnazije Pula i Hrvatske škole M. Krleže iz Pečuha. Što reći osim da bismo se svi odmah vratili natrag.

Naših šest učenika bilo je smješteno u učeničkom domu koji je u sastavu Hrvatske škole, odnosno centra s vrtićem, osnovnom školom i gimnazijom.

Domaćini su nas dočekali s predivnim kulturno-umjetničkim programom, pokazali nam znamenitosti Pečuha, posebno kulturnu četvrt Zsolnay, posjetili smo nekoliko hrvatskih institucija i pogledali predstavu na hrvatskom jeziku u Hrvatskom kazalištu, išli na izlet u Mohač gdje smo posjetili Etnografski muzej i kuhali šokačko tradicionalno jelo u glinenim vrčevima. I mnogi drugi sadržaji ispunili su naš boravak. Naši učenici proveli su zanimljivo popodne s roditeljima učenika domaćina, gotovo svake večeri igrali su odbojku u školskoj dvorani zajedno s drugim učenicima koji borave u domu, a nakon toga bi zapjevali i hrvatske hitove. Predivno! Bolje nisu mogli poželjeti.

Pogledajte galeriju slika i otkrijte koji su učenici bili u Pečuhu i tko je brinuo o njima.

Više o suradnji i razmjeni moći ćete uskoro pročitati u rubrici Razmjene i projekti.

 

Profesorice Meri Šimunov i Andrea Vučković

Klikni i podijeli

Istaknuto

Aplikacija Škola na dlanu služi učenicima i profesorima Gimnazije Pula za brzo primanje informacija (promjene u rasporedu), generiranja suglasnosti itd. Aplikaciju su napravili učenici Gimnazije Pula.