Menu

Korisne aplikacije
Korisne aplikacije

Potpuno besplatni lektirni naslovi, u različitim formatima za čitanje. Portal E-lektire nastao je u sklopu pilot projekta e-Škole. Želja je učenicima besplatno ponuditi lektire putem novih, digitalnih medija. Sretno s čitanjem!

Office 365 za škole. Svojim AAI@EduHR korisničkim računom prijavite se na Office365 i imajte kompletan Office u web pregledniku (Word, Powerpoint, Excel).

Ilustracija Office365

Aplikacija Sway može se pronaći na Office365 on-line servisu. Odlična je za kreiranje bogatog, internetskog sadržaja. U nekoliko klikova napravite sebi malu web stranicu i podijelite je sa ostalim kolegama.

Sway aplikacija

Ako trebate napraviti plakat, brošuru ili letak, svakako pogledajte Canva alat. S njim možete složiti oku ugodne grafičke materijale koje možete potom tiskati ili u vidu fotografije, digitalno podijeliti s onima kojima treba vaša informacija.

Aplikacija Canva

Mrežni program Bubbl us služi za kreiranje mentalnih mapa. Vrlo jednostavan i praktičan alat za korištenje.

Program Bubbl us

Radionica vještina u Re-Geppettu

Datum: 11.04.2022.

Kategorija: Eko, Obavijesti


U Radioni Re-Geppetto u Rojcu održana je još jedna kreativna radionica vještina.

Na radionici je sudjelovalo 22 člana Lumena – grupe fakultativne nastave Socijalne ekologija i Eko-odbora Gimnazije Pula, a radionicu šivanja platnenih torba osmislila je i vodila učenica Lucija Peršić, uz mentorstvo profesorice Teodore Beletić i pomoć voditelja radione Marka Grpca Knapića.

Platnenim vrećicama protiv plastike

Ovom radionicom učenici su htjeli doprinijeti EU direktivi o zabrani korištenja jednokratne plastike. Naime, Sabor je usvojio Zakon o gospodarenju otpadom u kojem se nalazi i zabrana laganih plastičnih vrećica te drugih jednokratnih plastičnih predmeta od siječnja 2022. godine. Izradom vlastitih platnenih torbi učenici su poslali poruku da postoje održivija, višekratna rješenja.

Učenici su pritom naučili nove vještine krojenja, šivanja, dizajniranja ali i saznali zašto je važno produžiti životni vijek tekstilnih proizvoda.

Tekstilna industrija kao zagađivač

Tekstilna industrija je, nažalost, drugi najveći zagađivač nakon naftne industrije. Čak svaki šesti čovjek na planeti radi u tekstilnoj industriji – od čega njih 96 posto ne zarađuje ni za osnovne životne potrebe. Zanimljivo je da smo prije 20 godina kupovali čak 400 posto manje odjevnih predmeta, a danas u Hrvatskoj godišnje bacamo preko 50.000 tona tekstila!

– Kupujte manje i kvalitetnije, odvajajte tekstilni otpad u odgovarajuće spremnike, produžite životni vijek svoje odjeće, poručuju stoga pulski gimnazijalci.

Inače, ova je radionica uvod u aktivnosti obilježavanja Dana planeta Zemlje kada će Lumeni organizirati tradicionalni mimohod te akcije sadnje stabala na Gregovici i Pragrandeu.

Klikni i podijeli

Istaknuto

Aplikacija Škola na dlanu služi učenicima i profesorima Gimnazije Pula za brzo primanje informacija (promjene u rasporedu), generiranja suglasnosti itd. Aplikaciju su napravili učenici Gimnazije Pula.