Menu

Korisne aplikacije
Korisne aplikacije

Potpuno besplatni lektirni naslovi, u različitim formatima za čitanje. Portal E-lektire nastao je u sklopu pilot projekta e-Škole. Želja je učenicima besplatno ponuditi lektire putem novih, digitalnih medija. Sretno s čitanjem!

Office 365 za škole. Svojim AAI@EduHR korisničkim računom prijavite se na Office365 i imajte kompletan Office u web pregledniku (Word, Powerpoint, Excel).

Ilustracija Office365

Aplikacija Sway može se pronaći na Office365 on-line servisu. Odlična je za kreiranje bogatog, internetskog sadržaja. U nekoliko klikova napravite sebi malu web stranicu i podijelite je sa ostalim kolegama.

Sway aplikacija

Ako trebate napraviti plakat, brošuru ili letak, svakako pogledajte Canva alat. S njim možete složiti oku ugodne grafičke materijale koje možete potom tiskati ili u vidu fotografije, digitalno podijeliti s onima kojima treba vaša informacija.

Aplikacija Canva

Mrežni program Bubbl us služi za kreiranje mentalnih mapa. Vrlo jednostavan i praktičan alat za korištenje.

Program Bubbl us

Vrijeme nam istječe – Running Out of Time

Datum: 09.11.2022.

Kategorija: Eko, Obavijesti


Povodom Konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama COP 27, a u sklopu EU projekta svjetskog značaja Vrijeme nam istječe – Running Out of Time, tijekom kojeg se odigrava najduža neprekinuta štafetna utrka ikad održana: od Škotske do Egipta, koja će trajati 38 dana i noći do početka Konferencije, 5.11.2022., i Lumeni Eko-škole Gimnazije Pula organizirali su eko štafetnu utrku/mimohod ulicama Pule.

Štafeta/mimohod kretala se u turama u petak, 4.11.2022., od 11.40h, od igrališta Gimnazije Pula do Arene – Portarate – Foruma – Istarske županije, na način da trkači, nosioci štafete, simboliziraju znanstvenike i eko aktiviste – pionire u spoznaji eko problema i opasnosti eko krize započete industrijskim kapitalističkim društvom čiji je osnovni cilj proizvodnje – profit, bez obzira na cijenu/posljedice koje ostavlja na zajednicu i okoliš, ali koji ne mogu ostvariti održivo društvo bez svih nas – koje simboliziraju ostali učenici u mimohodu. Stoga se ne radi o klasičnoj utrci, nego poruci koliko je nužna suradnja i edukacija svih, s naglaskom da je najveća odgovornost na političarima koji donose odluke o našoj budućnosti.

Cilj je bio predati eko štafetu (koju su sami izradili Lumeni) gradonačelniku (oko 12.30h) i županu (oko 13h) sa porukom namijenjenom svim svjetskim političarima kao poziv da svojim djelima, a ne samo riječima, učine sve za održivu budućnost Zemlje.

Istovremeno, tim povodom, učenici su na satovima etike saznali više o eko problemima suvremenog društva, računali svoj eko otisak (koliko svojim stilom života opterećuju Zemlju i doprinose klimatskim promjenama), te podržali navedenu poruku svjetskim političarima.

Teodora Beletić,
 voditeljica Lumena i Eko-škole Gimnazije Pula

Klikni i podijeli

Istaknuto

Aplikacija Škola na dlanu služi učenicima i profesorima Gimnazije Pula za brzo primanje informacija (promjene u rasporedu), generiranja suglasnosti itd. Aplikaciju su napravili učenici Gimnazije Pula.