Menu

Korisne aplikacije
Korisne aplikacije

Potpuno besplatni lektirni naslovi, u različitim formatima za čitanje. Portal E-lektire nastao je u sklopu pilot projekta e-Škole. Želja je učenicima besplatno ponuditi lektire putem novih, digitalnih medija. Sretno s čitanjem!

Office 365 za škole. Svojim AAI@EduHR korisničkim računom prijavite se na Office365 i imajte kompletan Office u web pregledniku (Word, Powerpoint, Excel).

Ilustracija Office365

Aplikacija Sway može se pronaći na Office365 on-line servisu. Odlična je za kreiranje bogatog, internetskog sadržaja. U nekoliko klikova napravite sebi malu web stranicu i podijelite je sa ostalim kolegama.

Sway aplikacija

Ako trebate napraviti plakat, brošuru ili letak, svakako pogledajte Canva alat. S njim možete složiti oku ugodne grafičke materijale koje možete potom tiskati ili u vidu fotografije, digitalno podijeliti s onima kojima treba vaša informacija.

Aplikacija Canva

Mrežni program Bubbl us služi za kreiranje mentalnih mapa. Vrlo jednostavan i praktičan alat za korištenje.

Program Bubbl us

Čitanje kao terapija u izolaciji

Datum: 01.04.2020.

Kategorija: Knjižnica


Čitanje danas nije privilegij nego odluka. Odluka da iskoračimo iz sfere komfora prepuštanja svim mogućim gadgetima, izvlačenja na brz život i manjak vremena, tvrdi književni kritičar i novinar Teofil Pančić.

Naučit ćemo razmišljati

Čitanje razvija kritičko mišljenje koje je ključno prilikom donošenja važnih odluka. Utječe i na porast emotivne inteligencije. Čitanjem je lakše sagledati svoje postupke kroz postupke i okolnosti junaka.

Knjige su dugo vremena kroz povijest bile dostupne samo manjini privilegiranih ljudi, a danas svatko može odlučiti čitanjem poboljšati verbalnu inteligenciju, riješiti se stresa ili problema s nesanicom. U knjigama, osim razonode, možemo pronaći nadahnuće i razvijati empatičnost.

Čitanje nas čini privlačnijima

Inteligentna i obrazovana osoba privlačnija je drugim ljudima jer može sudjelovati u razgovorima o raznim temama. Uz to, čitanje poboljšava gramatiku i omogućava napredak i u matematici i drugim primijenjenim znanostima.

Mnogostruki su učinci čitanja knjiga pa, uz sve navedeno, poboljšava i pisanje. Što više knjiga pročitate, jasnije ćete se izražavati i bolje ćete pisati. Um će vam se otvarati prema novim idejama, širit ćete horizonte i razvijati kreativnost.

I sve to gotovo besplatno – uz članarnu u gradskoj knjižnici koju si svatko može priuštiti, a u vašoj školskoj knjižnici posve besplatno.

Članak o višestruko pozitivnim učincima čitanja (dobrih) knjiga koji je priredio novinar Glasa Istre Zoran Angeleski dostupan je u cijelosti na:

Ustreba li vam savjet o knjigama za čitanje, usluga Pitaj knjižničara je tu za vas.

Klikni i podijeli

Istaknuto

Aplikacija Škola na dlanu služi učenicima i profesorima Gimnazije Pula za brzo primanje informacija (promjene u rasporedu), generiranja suglasnosti itd. Aplikaciju su napravili učenici Gimnazije Pula.