Menu

Korisne aplikacije
Korisne aplikacije

Potpuno besplatni lektirni naslovi, u različitim formatima za čitanje. Portal E-lektire nastao je u sklopu pilot projekta e-Škole. Želja je učenicima besplatno ponuditi lektire putem novih, digitalnih medija. Sretno s čitanjem!

Office 365 za škole. Svojim AAI@EduHR korisničkim računom prijavite se na Office365 i imajte kompletan Office u web pregledniku (Word, Powerpoint, Excel).

Ilustracija Office365

Aplikacija Sway može se pronaći na Office365 on-line servisu. Odlična je za kreiranje bogatog, internetskog sadržaja. U nekoliko klikova napravite sebi malu web stranicu i podijelite je sa ostalim kolegama.

Sway aplikacija

Ako trebate napraviti plakat, brošuru ili letak, svakako pogledajte Canva alat. S njim možete složiti oku ugodne grafičke materijale koje možete potom tiskati ili u vidu fotografije, digitalno podijeliti s onima kojima treba vaša informacija.

Aplikacija Canva

Mrežni program Bubbl us služi za kreiranje mentalnih mapa. Vrlo jednostavan i praktičan alat za korištenje.

Program Bubbl us

Poziv na javno savjetovanje o metodi za inkluzivno i participativno planiranje društvenih vrtova

Datum: 26.01.2023.

Kategorija: Eko, Obavijesti


Komentiraj i predloži kako poboljšati metodu za planiranje uključivih i pristupačnih  društvenih vrtova.

Svojim prijedlozima i komentarima unaprijedi metodu kojom se planiraju društveni vrtovi, pristupačni i uključivi za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju! Javno savjetovanje o metodi provodi udruga Zelena Istra, uz podršku partnera na projektu “Za(VRT)imo za inkluziju zajedno!” putem Interneta, telefona i pošte. Savjetovanje je otvoreno od 25. siječnja do 26. veljače 2023.

Želiš doprinijeti izgradnji uključive i pravednije zajednice, bez diskriminacije i barijera za tebe, tvoju djecu, obitelj i sugrađane? Ako je tvoj odgovor na ovo pitanje potvrdan, uključi se u javno savjetovanje o metodi za inkluzivno i participativno planiranje društvenih vrtova! Tvoji prijedlozi i komentari doprinijet će unapređenju metode kojom se planiraju pristupačni i uključivi društveni vrtovi.

U javnom savjetovanju o metodi možeš sudjelovati tako da u ovaj online obrazac napišeš svoje komentare. Tekst metode također dostupan je i otvoren za komentiranje ovdje. Zelena Istra komentare zaprima i putem telefona 052 506 065, putem e-maila ured@zelena-istra.hr ili putem pošte na adresu Gajeva 3, 52100 Pula.

Metoda odgovara na pitanja o tome što moramo znati i učiniti ako želimo participativno i inkluzivno planirati društvene vrtove i kako da takvo planiranje bude uspješno. Temelji se na načelima univerzalnog dizajna te principima permakulture i sudioničke demokracije. Namijenjena je organizacijama civilnog društva, građanskim inicijativama ili građanima, ali i jedinicama lokalne samouprave unutar i izvan Hrvatske koje vode ili sudjeluju u provedbi projekata urbanih i društvenih gradskih vrtova, a žele osigurati uključivost i pristupačnost te adekvatan sadržaj vrtova za sve osobe, u najvećoj mogućoj mjeri.

– Metodom zajednice planiraju sadržaj u društvenom vrtu nužan za ostvarenje potreba ranjivih skupina, a koji je ujedno dobar, praktičan i koristan za sve korisnike vrta. U središtu metode je sudjelovanje onih na koje se projekt odnosi u odlučivanju o projektu i njegovom razvoju – kaže Nina Brnić iz Zelene Istre.

Zato metoda može poslužiti i kao model i inspiracija za planiranje drugih projekata usmjerenih društvenoj uključivosti i participaciji ranjivih skupina, kao i svih relevantnih dionika projekta.

Metodu su izradili hrvatski partneri projekta “Za(VRT)imo za inkluziju zajedno!”: Zelena Istra, Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre, Škola za odgoj i obrazovanje – Pula, Gimnazija Pula, Udruga žena Vukovar, Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići. Izradi metode doprinijelo je i predavanje dr. Jonasdottir Sveučilište Akureyri, islandski partner projekta. Projekt podržava Fond za aktivno građanstvo u Hrvatskoj.

 

Ovaj sadržaj omogućen je financijskom podrškom Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova. Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Zelene Istre i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja Fonda.

Projekt “Za(VRT)imo za inkluziju zajedno!” je podržan sa € 90.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Klikni i podijeli

Istaknuto

Aplikacija Škola na dlanu služi učenicima i profesorima Gimnazije Pula za brzo primanje informacija (promjene u rasporedu), generiranja suglasnosti itd. Aplikaciju su napravili učenici Gimnazije Pula.