Menu

Korisne aplikacije
Korisne aplikacije

Potpuno besplatni lektirni naslovi, u različitim formatima za čitanje. Portal E-lektire nastao je u sklopu pilot projekta e-Škole. Želja je učenicima besplatno ponuditi lektire putem novih, digitalnih medija. Sretno s čitanjem!

Office 365 za škole. Svojim AAI@EduHR korisničkim računom prijavite se na Office365 i imajte kompletan Office u web pregledniku (Word, Powerpoint, Excel).

Ilustracija Office365

Aplikacija Sway može se pronaći na Office365 on-line servisu. Odlična je za kreiranje bogatog, internetskog sadržaja. U nekoliko klikova napravite sebi malu web stranicu i podijelite je sa ostalim kolegama.

Sway aplikacija

Ako trebate napraviti plakat, brošuru ili letak, svakako pogledajte Canva alat. S njim možete složiti oku ugodne grafičke materijale koje možete potom tiskati ili u vidu fotografije, digitalno podijeliti s onima kojima treba vaša informacija.

Aplikacija Canva

Mrežni program Bubbl us služi za kreiranje mentalnih mapa. Vrlo jednostavan i praktičan alat za korištenje.

Program Bubbl us

Proveden projekt Čitaj moju knjigu

Autor: Dejan Zelenak

Datum: 20.06.2024.

Kategorija: Knjižnica, Obavijesti


U sklopu ovogodišnjeg projekta “Čitaj moju knjigu” u sklopu izvannastavne aktivnosti Filozofija provedene su brojne aktivnosti. Neki od ciljeva projekta su dodatno popularizirati našu školsku knjižnicu. Želimo stvoriti naviku dolaska u knjižnicu i kod učenika, ali i kod profesora naše škole, te ih potaknuti da redovito provjeravaju što sve mogu pronaći u školskoj knjižnici. Dugoročni cilj je stvoriti naviku redovitog čitanja i da ih u konačnici aktivno uključimo u izbor novih naslova kada nabavljamo građu za školsku knjižnicu. Na taj način bismo u budućnosti mogli efektivnije iskoristiti godišnji budžet knjižnice, jer bismo nabavljali građu koja bi se puno više posuđivala. Konačni cilj bi bio pokazati svim našim korisnicima da je knjižnica mjesto gdje mogu čitati i učiti, ali i družiti se u slobodno vrijeme, igrati društvene/edukacijske igre i razmjenjivati ideje.

 

Što smo napravili?

Tijekom cijele školske godine profesori i učenici naše škole detaljnije su upoznati s fondom naše knjižnice te su sudjelovali u recenziji nekih knjiga. Profesori su recenzirali ukupno 27 naslova stručne literature, a učenici ukupno 9 lektirnih naslova. Ove  su recenzije, uz osnovne informacije o knjižnici, vidljive na glavnom panou knjižnice na ulazu u školu. Recenzije navedenih naslova bile su i osnova za školski pub kviz koji smo proveli u svibnju, a kojeg su organizirali prof. Ivan Grgat i prof. Branka Griparić.

O održanom pub kvizu više možete pročitati ovdje: https://www.gimnazijapula.hr/skolski-pub-kviz/

Učenici naše škole pod mentorstvom prof. Nine Šestanović oslikali su i odabrane scene iz lektirnih naslova.

Osim održanog pub kviza i recenzija, naši korisnici dodatno su provodili vrijeme u knjižnici uz društvene/edukativne igre koje smo nabavili u sklopu projekta.

Već se sada jasno vide rezultati održanih aktivnosti, a to je podizanje svijesti o knjižnici kao o mjestu u našoj školi koje je uvijek dostupno za suradnju, razmjenu ideja, sudjelovanje u raznim projektima, ali i opuštanje uz razgovor o knjigama i društvenim/edukacijskim igrama. To su osnove na čijim temeljima želimo raditi dugoročne planove naše školske knjižnice.

Cijeli je projekt i nagrađen od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih s 1800 eura.

Od navedenih novaca nabavili smo 64 primjeraka lektirnih naslova, 27 naslova stručne literature, 13 primjeraka društvenih/edukativnih igara, te platno i akrilne boje.

Voditelj projekta je prof. Dejan Zelenak.

Klikni i podijeli

Istaknuto

Aplikacija Škola na dlanu služi učenicima i profesorima Gimnazije Pula za brzo primanje informacija (promjene u rasporedu), generiranja suglasnosti itd. Aplikaciju su napravili učenici Gimnazije Pula.